Pages

Wednesday, 28 August 2013

Day 2 of 5

Kuatkanlah hati...
Aku sangat rindukan syahmi...
Hati rasa xbest..isk..

Suami,
Thanks..sbb jaga syahmi...
Nasib baik dia bole tdo ngan awak..
Tak sabar nak jumpa dua dua...

Syahmi,
Ibu beli CD pororo untuk syahmi..
Suka x?ibu rindu syahmi...
Ibu tengok video je,ibu nangis...
Ibu tengok gambar,ibu nangis...
Ibu tengok budak laen pon,ibu nangis...

Bila ibu tengok budak laen kene eczema,ibu nangis...
Kesiannya budak tu,syahmi...
Sebab ibu Dan ayah dia xmampu nak bagi ubat ubat yang mahal..
Ibu jadi sedih...
Ibu tau susah nak jaga baby eczema ni betul...
Baby tu xdapat berjalan pon syahmi...
Sebab luka y teruk sangat..
Kita sama sama doakan dia okay?...
Ibu akan doakan syahmi..semoga syahmi sembuh...
Ibu takmau syahmi sakit2...
Nanti ibu nangis...
Ibu redha dengan dugaan kita...
Harap syahmi dapat sabar...

Ibu rindu syahmi....
Harap dapat jumpa syahmi dlm mimpi..
Harap dapat peluk syahmi...
Harap dapat cium syahmi....

Ibu tau ayah bole jaga syahmi...
Syahmi jangan susahkan ayah tau?...
Kesian Kat ayah....

Salam sayang buat ayah&syahmi...

Tuesday, 27 August 2013

Day 1 of 5 : KUL-BKI-LBU-KUL

Sleep at 1.30 am..
Waking up at 4.30 am..

I'm officially a walking zombie right now.. =[

Stayed in Le' Hotel Kota Kinabalu..
Just thought wanna give it a try..
1 night will cost u RM120 for standard room..

I think the price is reasonable.
Space is very much similar like the one I stayed in Singapore and pasir Gudang..
Not suitable for a big man though..
For a single not-so-big-lady like me, it's occay and comfortable.
The most important thing :- It is clean!..
No mice.. No cockroach.. no dustmite..

Friday, 23 August 2013

Pemandu Teksi Malaysia Kurang Ajar?

Terlupa nak cerita..
Semalam aku+suami terlibat dalam kemalangan kecik..kemalangan bergesel..
balik dari kerja, kitorang happy je dapat kuar on time..cadangnya nak bawak syahmi maen taman..
Pastu kat traffic light depan Prince Court, ada taxi nih cuba memancung kereta kami..
Anan of course takkan bagi kat taxi-taxi kurang ajar nih..

Pastu, jalan je macam biasa..
Jalan masuk ke susur Mex, lagi sekali ada taxi pancung keta kitorang.. da pancung masuk lane kanan, pastu bwak slow.. Ape motif pon tatau..
dan anan memang pantang kalau org pancung camtuh, pastu bawak slow..
Anan pon masuk lane kiri, pancunglaa taxi uh balik..
Time nak pancung uh, belakang kereta neo kitorang tergesel dengan taxi uh..
Jalan uh adalah highway..so, takleh berhenti merata-rata..
So, sebelum tol rm1.50 kat mex uh, taxi uh brek depan kitorang..
Kitorang pon berhenti jelaa.
yela.. dah langgar keta org, berhenti jelaa..

dengan lagak samseng, pakai baju i like facebook, dia terus keluar, ketuk cermin tepi..
anan turunkan cermin tingkap..
Dia nih menjerit2 macam sundal bolong..

T : Ape masalah kau? Ape masalah kau ngan aku nih?!
A : takde masalah.
T : Yang kau himpit aku apasal? Kau tak nampak aku bwak customer?
A : Takde apa masalah pon.
T : Takde masalah?!! Ko gangster ke? Ko ingat kau bawak GTI, ko boleh tunjuk gangster?!
A : * diam je..aku suruh dia bwak bersabar.. tangannya da terketar2 aku tgk menahan marah..*
T : Ko turun sekarang..! Panggil orang kau.. Aku panggil gang aku..
A : Saya tau abg gangster.. Tapi, .. (tak sempat teruskan ayat, da kene potong)
T : Aku bukan gangster.. Kau panggil org kau!..turun skang!

Anan tutup tingkap..tarik nafas panjang2..sedangkan org taxi uh dok meroyan lagi kat tepi, cakap nak panggil org, suruh turun..Aku cakap kat anan, kalau dia nak panggil org, kita panggil jela polis.. abes cerita..

T : Kau bukak pintu nih?!turun sekarang!
A : Sabar.. Saya tengah tahan diri dari nak marah..Abang cakap elok-elok boleh? saya tengah kontrol cakap elok-elok nih..kalau saya marah nanti...
T : kalau kau nak, panggil la org kau sekarang!.. Aku panggil org aku.
A : Cakap elok-elok boleh?abg cakap elok-elok, saya turun.. ok?boleh?cakap elok-elok...

org uh pon macam cuba cool down.. Anan nampak org uh cool down, baru dia keluar, nak setel..
Anan mintak maaf terlanggar kereta dia.. Pastu derang berbincang-bincang.. Aku malas amek port hal lelaki.. Kalau ada adegan ganas, aku call je 999.. Pastu, anan masuk kereta mintak duit sebab duit last, waktu dia bayar kitorang lunch tadi..

Aku pon tak keluarkan duit lagi.. ada 40 je.. Anan ada 10.. Bagi jela org uh rm50 dulu.. pastu, anan transfer online kat tepi highway.. *ini macam pon boleh*..Pastu setel, salam, blah..
Kereta taxi uh, bercalar sikit gila..sebab langgarnya pon, xdela terok..ala-ala gesel pipi sikit je..
anan bisinglah jugak sbb org uh mintak rm150..mmg mahal pon.. sama cam kes NV ngan honda city dulu..ughh..

Dalam kes nih, org taxi uh in the first place tak patut pancung kanan, pastu bawak slow..
Pastu, Anan tak patut ikotkan marah, pancung dan gesel kereta org uh balik..
Pastu, semua teksi KL nih da tuka jadik pertubuhan samseng..
Walaupon org islam, xreti nak cakap elok-elok..nak maki hamun berlagak samseng..
Berulang kali dok suruh panggil org, panggil geng..
Geng ape yang anan ada? geng basketball, geng magic.. and geng family..takkan nak suh syahmi gigit plak? tak paham aku..

Bukan nak menghina pemandu teksi.. Dulu, ayah dan abah pon bawak teksi jugak..tapi, xdelah nak kurang ajar macam uh.. memang lagak samseng jalanan..dalam hati aku dok cakap je mamat taxi nih poyo..

Dan mamat taxi uh sangat bernasib baik Anan masih bole kontrol marah..
Dan dia boleh kontrol org uh supaya tak marah.. mungkin pengalaman berlanggar dengan org dia lagi byk kot.. Dia lagi penyabar..( alhamdullilah.. )
Aku banyak pengalaman langgar divider je..xyah mintak maaf pon..hahaha..

Tapi, agak fobia aku dengan kes pancung memancung nih..gangster jalanan..
Salah saper? Nih semua salah KL gangster laa nih.. boleh wat movie da kot..

Bila aku search kisah pemandu teksi samseng/kurang ajar, rupanya banyak lagi entry pasal nih.. Nih tak termasuk memandu sesuka hatinya, tukar lane tanpa signal, parking merata-rata, hentikan kereta merata-rata..

Itulah kisah aku dan suami suatu petang ketika pulang kerja..

Disclaimer : tak semua pemandu teksi kurang ajar.. Banyak je kitorang naik taxi yang ok.. kalau pemandu taxi yang nampak kurang mampu/kesian, kadang2 anan bagi lebih lagi kat derang walaupon ada meter.. So, yang penting, cara korang handle situasi..

Gangster

Bunuh
Rogol
Tembak
Tetak
pancung
Culik
buang bayi

Macam- macam kejadian jenayah sekarang ni..
kalau bukak newspaper, sure akan ada at least 10 kes jenayah..
Itu yang ada dlm paper..
Yang tak dilaporkan?

Bersyukurlah.. Malaysia masih aman..
Aman ke?
Aku ingat zaman dulu, pergi sekolah boleh je jalan kaki sendiri..
Walaupon time uh hari masih gelap gelita..
Dulu, boleh je gi kedai sendiri.. pergi pasar malam sendiri..
Dulu, di usia 7 tahun, aku da tinggal bersendirian bersama 2 adik yang kecil masa ibu+ayah kerja..

Sekarang ni, nak bagi anak maen depan rumah pon tak berani..
Kes culik budak, kes bunuh, merata-rata..

Apa punca semua jenayah nih makin lama makin meningkat?
pada pandangan aku, semua di sebabkan kurang didikan agama dan lambakan filem2 sampah+tak bermoral untuk ditonton..
Pengarah, penerbit berlumba-lumba nak menghasilkan filem gangster, mafia, bohsia, rempit..
Hilang idea dah ke?

Please, cerita arab pasal 2 beradik miskin yang terpaksa berkongsi kasut adalah lagi menarik dan bermoral dari cerita uh..
Konon nak tunjuk kisah pengajaran..tapi, derang menonjolkan perbuatan2 negatif selama sejam..
Kat hujungnya, tak sampai 5minit, baru insaf..

Pastu, bila kes jenayah meningkat, sibuk tuding dari sana sini..
Budak budak sekolah sekarang nih pulak, bahasa semua nak jadik kurang ajar..
Bangga bila dapat panggil kawan dengan nama samdol, bodoh, sial, Puk*, etc..
Memang menggeleng kepala aku tengok budak-budak sekarang..

Pastu, golongan-golongan yang melepak kat pavi nih pon satu hal..
Pakai sexy, ketat2, bling2, lepak kat pavi, pastu gi NZ nih, order air kosong ngan nasi grg kosong..
aku tak paham betol..
Dulu, time aku sekolah, jadual sangat padat kot.. g sekolah, tuisyen, balik rumah, wat homework..
Dulu, kalau nak keluar mana2, mesti ibu ayah hantarkan.. ikot sekali..
So, ibu ngan ayah aku kenal semua kawan aku..
Bila cuti sekolah, ibu ngan ayah akan bawak bercuti or balik kampung..

Sekarang nih, sepanjang masa tengok ada budak melepak kat pavi..diorang nih xsekolah ke?
dengan merokoknya.. berkepit, berpeluk, bercium di khalayak ramai..
seriously?? and then, bila ngandung, korang buang anak?

haih.. ape laa nak jadik ngan budak zaman sekarang..
ikot sangat adegan barat..
ikot sangat budaya korea..
aku tgk gak korea..tapi, takyahlaa nak kpop sangat..isk..

Wanie yang pelupa

Harini, aku melakukan sesuatu yang sangat melawakkan isi perut jugak..

Aku dan anan bercadang pergi kerja secara berasingan harini.. Sebab dia nak gi Spartan kat Wangsa Maju.. Cadangnya nak main Magic.. Harini ada FNM.. So, aku geraklah antar Syahmi dulu.. Aku bawak Neo, Dia bawak 206 cadangnya..

Aku pon meredahlaa jalan jem sampai ke Jalan Duta.. Tiba-tiba, telefon berdering..

Anan : Awak katne da nih?
Aku : Ada kat tol Jalan Duta da.. kenapa?
Anan : Awak nampak tak kunci kereta naza nih? Kita cari dah nak dekat 10 minit, xjumpa-jumpa gak.. Awak bawak gi keje ke?
Aku : *selongkar handbag (nasib tgh standstill jammed)* Alamak!.. adalaa dalam handbag kita..huhu.. camne nih? nak kita patah balik?
Anan : tak payahlaa.. xpelaa.. tengokla kerajinan nanti..

Begitula ceritanya.. harini  aku bagi cuti free je kat laki aku..hehe..sorry sayang.. huhu..

itulaa aku yang pelupa..
haritu lupa beg pump..
Lupa botol susu Syahmi..
Hairni lupa kunci kereta..

I'm getting old, isn't?

5 days 4 night without them..

Minggu depan, aku kene gi outstation lagi.. KUL-BKI-LBU-KUL.. for the whole week..
Harap harap Syahmi x demam..isk.. rasa sebak pon ada.. hopefully Anan x jadi pergi offshore..
Kalau x, aku dengan anan dedua xde, xkan Syahmi nak duduk dengan umi seminggu?isk..sedihnya..

Macam mana Syahmi nak tidor malam nanti..isk..hopefully he will be just fine.. Luckily , stok susu banyak lagi.. kene bagi yang paling latest untuk dia menyusu malam..

Syahmi,
maafkan ibu kene tinggalkan Syahmi seminggu..
Nanti bila Syahmi da besar sikit, Ibu bawak eh?
Kalau x, nanti ayah da kaya, ibu jaga Syahmi sendiri eh?
Hopefully, Syahmi xmeragam..

Thursday, 22 August 2013

Joke of the day

taken from Google +

Interviewer: There are 50 bricks on an airplane.
If u drop 1 outside. How many are left?
Applicant: That's easy, 49.
Interviewer: What are the three steps to put an elephant into a fridge?
Applicant: Open the fridge.
Put the elephant in.
Close the fridge.
Interviewer: What are the four steps to put a deer into the fridge?
Applicant: Open the fridge.
Take the elephant out.
Put the deer in.
Close the fridge.
Interviewer: It's lion's birthday; all animals are there except one, why?
Applicant: Because the deer is in the fridge.
Interviewer: How does an old woman cross a swamp filled with crocodiles?
Applicant: She just crosses it because the crocodiles are at the lion's birthday.
Interviewer: Last question.
In the end the old lady died. Why?
Applicant: Er....I guess she drowned?
Interviewer: No! She was hit by the brick fallen from the airplane. You may leave now

Wednesday, 21 August 2013

HTC Butterfly

Me and my husband bought this phone on 26th February 2013.. And it was such a sudden decision.. I was supposed to go to meeting that day in KLCC. So, I've had lunch with him at Dome while waiting for 3o'clock..We just take a walk & window shopping after lunch..

Suddenly we came across into HTC butterfly ads.. At that time, we are using HTC sensation, and we have problem with line coverage..We go directly to HTC store in KLCC and unluckily there is only 1 piece left at the store. So, we decided to go to HTC Pavilion.. Although it is RM100 more than the said price, we keep on our decision to buy it..mine in red and him in white..

Butterfly has never failed me until  just recently... previously, in Transwater, the phone has work wonders.. I'd just love my butterfly. Now? working in Level 37 could not get u any good.. It is hard to get HSDP.. and 3G will be just in your dreams..

And it keeps on displaying Edge whilst my husband get 3G..haih.. Thats what make me mad..and make me want to buy a new phone..

However, while cleaning up this phone just now, I feel sad to let it go.. I have to go to the service centre and found out what went wrong with my phone..

Hopefully, it will be okay in no time..

kenangan telefon dulu


sony c905 : hadiah dari my husband

samsung f 330 : during my study in UMS.

HTC sensation : wedding phone

Current phone : Butterfly

Samsung Galaxy Note 3 ?

Sekarang nih hati berbelah bahagi nak tukar phone...
Sekarang nih aku guna HTC Butterfly.. Baru je beli bulan Feb lepas.. Kaler merah..
Performance, mmg ok.. bateri tahan.. kamera mmg the best...
Tapi, entah kenapa phone aku cam susah nak dapat line..
Hp butterfly Anan ada 3G di tempat yang sama..tapi aku dapat E je..
Nak load FB,  mmg berzaman nak kene tunggu kot..

So, aku nak letgo HTC butterfly nih bagi Adike.. Since dia da lama sangat nak beli HTC tapi masih tak berapa mampu..so, aku kene cari phone baru..
Ikot hati nak angkat Note 2 je.. Dia pon ada kaler merah gak..
Tapi, baca- baca review, dia kata nak keluarkan Note 3 bulan depan ...
As in 4th September..
Tak tahu la betol ke tak... Sure awal2 keluar, akan jadi mahal gila..haha..
Tapi, Anan cakap nak topupkan duit beli phone baru.. Alhamdullillah..huhu..

Aku dari dulu sejak ramai org guna samsung, memang tak berminat nak pakai Samsung..
Sebab aku nih jenis yang tak suka guna/beli sesuatu barang yang sama dengan org laen..
Zaman org pakai nokia, aku pakai Motorola..
Pastu, aku tukar ke Samsung..zaman uh , mmg org tak pandang samsung nih..
Lepas uh, aku pakai Sony camera..
Then pakai HTC sensation...
Now HTC Butterfly...
Adakah lepas nih, aku akan follow the crowd amek Note 3?
Ataupon HTC One Max?
Ataupon Sony Xperia Z Ultra?

Aku memerlukan phone yang mempunyai kamera secanggih HTC..
dan skrin yang besar macam tablet...
dan juga function S note yang ada pada Galaxy Note..
Tapi, tak semua benda uh akan dapat pada satu pakej kan?

Dulu terpaksa bayar rm2400 untuk butterfly.. Aku let go kat adik e 1400, dengan 5x bayar...
haha..now, aku nak kene carik duit beli hp baru plak..adeihhh...
Syahmi, belanje ibu talifon satu?hehe

Eczema parents

If your child has eczema and you would like to know how does parents handle it, you can read one of their blogs here :-

http://eczemablues.com/support-group/ : Marcie Mom.(Singapore)

http://pinkgoodness.blogspot.sg/ : Sis Farah Rahim. (Malaysia)

http://wansteddy.blogspot.sg/2011/03/taska-parent-damia-isu-pasal-eczema.html

http://kasihaleeya.blogspot.sg/2012/08/eczema.html

http://twoplusoneandmore.blogspot.sg/p/ezcema.html

http://www.moogoo.my/specialty-creams/nappy-balm.html

http://www.olivenolplus.com/news.shtm

http://zailabinimdae.blogspot.sg/2012/09/penjagaan-anak-yang-ada-athma-eczema.html

http://izzanyrosdin.blogspot.sg/2012/06/eczema.html

And you can find many others that currently in the same shoes as yours..

you  are not alone.. You can also join support group for eczema..

In Facebook : NHAAE : natural healing for Asthma, autism and Eczema

In Google + : https://plus.google.com/116083917306537761593#communities/117884122675439165710
=eczema blues ( Admin : Marcie Mom)

https://plus.google.com/116083917306537761593#communities/109180518936556440454= Admin Misty Raine

Eczema : Newdermeo

For those who have eczema and no other cream works for you, you might want to try this out.
They are still doing study for the effectiveness of the cream and I might as well participate.

You can read all about the study in below link:-

http://www.newdermeo.com/about-the-study.html

As long it does not contain steroids, I might give it a try by applying for patch test first.
if it works, I can continue using it until fully recover.

The most important thing to remember in curing eczema is there is no certain product can cure it. Different people reacts to different things. Who knows one can get allergic to tomatoes / carrots? In Syahmi case, I am still waiting for him to turns 15months old before proceed to do the allergy test. Currently, I just notice that he is allergic to cosmetic(lipstick, blusher, etc), perfume, wheat (gluten), cassein, dustmite..there are a broad range of products that he may be allergic to..

So, besides avoiding certain product, I think there is no harm in trying new product.. In fact, I have been trying quite a lot since day 1 as per my previous post.

So, if anyone interested to join in the study, you may open the website and download the application.

Tuesday, 20 August 2013

Family planning

After giving birth to my eldest and only son, i have planned to do family planning. Maybe a second child after Syahmi turns 2... The doctor said two years are the best time to let your uterus recover from your previous pregnancy..

But, I did not take any pills or shot for family planning.. I guess it is not needed since I'm still fully breastfeed my son.. And, it is true, i think... Breast feeding is the most natural, inexpensive and beneficial family planning methods..

My son is now 11month old and I cant wait to get pregnant again.. haha.. It's just so exciting to carry a baby in your uterus for 40weeks(in Syahmi case, 35++ weeks)..and you get a beautiful baby after that.. The labor process is also an exciting experience.. Except for  dexa shot or Dexamethasone shot..

 I have got this shot twice during the 28 weeks because of bleeding and opening of servix.. and another one just before my labor, right after water broke... This shot is to help mature the lung of babies. And it was the most painfull shot i have took. (bear in mind, I have taken epidural shots, antihistamine shot, tetanus shot &all)... I think it is required for all expected premature babies. Just hope our second baby is a full term baby...

So, besides all of that, being pregnant is the most exciting moment and I cant wait to have my second child.. Hopefully, I will get pregnant before Syahmi turns two..hahaha.. So, to increase your chance of getting pregnant, the most important thing is the right timing, right temperature and a blessed from Allah.. Insya Allah..

For those who wants to postpone in getting pregnant can try breastfeeding, pills, shots, IUD and all.. I think local government clinics also offers shot for family planning.. other than that, you can buy the pills from pharmacy.. Or, do it the natural way.. Pull out before you eject..(this is what my previous boss told me) LOL...

So, just keep on trying and praying... =)

A day without Ameda

I have short term memory lost.. Enuff said..
I have always keep forgetting something or doing something reckless..
So, today, I have forgot to bring my cooler bag which contain my pumping accessories.
in order to avoid milk clog or pain, I have to do marmet IN THE TOILET...urghh..

So, if any of you face a situation like mine, read and learn on how to do marmet..
It will be usefull.. You dont need any pump..but it is somewhat tiring..hahahah...
You can read it here : http://www.medelabreastfeedingus.com/tips-and-solutions/130/how-to-manually-express-breastmilk---the-marmet-technique

 
 
I have read somewhere in the net that marmet can be one of factor to increase your breastmilk.. as it is one of the way to stimulate your breast. So, anyone who is in need to increase your milk supply can always try this.. It is quite easy..but, please prepare a bottle and wet tissue.. =)
 


Breastfeeding journey

11 months and more

i have fully breastfeed and keep expressed breast milk stock for more than 11months now. I don't face any difficulties in breastfeeding my son.. So far, I produced more than what he needed.. I have to throw more than 1000 oz within these 11months.. due to expired ebm as it will only lasts up to 6month for deep freezer storage.. and I do not keep stock when i'm out station.. I will just pump and throw it/ water the plant..

Supplement.
I do not take any supplement (no Shaklee or etc..)..Just purely keep a balance diet+ drinks lots of water.. I managed to get 48oz ebm in a day previously in Transwater as I will pump 3times.. Currently, I will just pump it once/twice depends on production.. Do not depends on vitamins or pills that claim will increase your milk production. Drink warm water will be enough.

Mentally prepared
If you plan to breastfeed your loved one, please have a positive mindset throughout the journey. You will face lots of challenge later. people arounds you will start blaming you if your child get sick / have colic.. Please be calm and turn to deaf ear.. And do not be stressed if you don't have thousands of stocks left in your freezer. It will be enough to just produce as much as needed by your loved one (LO). Please start your pumping as early as Day 1.. I start to stimulate by pumping since 8mo pregnant.. and I produce milk as soon as my baby was born..

Breastpump
if you are a working mother, please secured an appropiate breastpump. It doesnt matter if it is Madela or not. You may try few choices of breastpump before you purchased it.. As for me, I'm using Ameda Dual Lactaline.. I have no problem with the pump.. And the price is not as expensive as Madela FS.
I have only spent around RM1000 to get a full set of breastfeeding accesories.. Including breastpump, mama bag, cooler bag, drying rack, ebm bottles, ebm storage pack, nursing bra, breast pad, and few others free gift from One baby world..

Solid Food
Your child will drink less once they start their solid food.. As for my son, his latest snack was at 8pm.. I will not tolerate giving him heavy food after 8pm.. a few bites of fruits/ baby puff will be enough. This is to avoid sugar rush during the night. Trust me, by 11 o'clock, they will fall asleep. Just feed them with milk to occupy the need to eat something.

First teeth
Another challenge in breastfeeding : First bite!.. Sometimes, your LO will get excited over his new pair of teeth.. Be very patient.. It will hurt.. But just bear it.. maybe you can stick your finger into his mouth once they bite.. Luckily, my son didnt bite that often. I will stop feeding him once he is full..
Dont be like this mom :- (read below article.. The mum stab his son 90 times because his son bites his nipple.. And I cried reading this.)poor child..

Friday, 16 August 2013

Menjaga baby eczema

Untuk ibu-bapa yang mempunyai anak eczema, bolehlaa try salah satu antara benda di bawah.. semuanya aku pernah try. Setiap masalah eczema, takkan sama cara kawalannya..kene pandai try and error.

1. Ezerra : produk untuk eczema.. pernah try..tapi kulit Syahmi melepuh.. next!

2. Sebamed : takde perubahan langsung pada kulit syahmi.. so, out..

3. Moogoo ;-

a)milk wash : guna since 5mo till 11mo.. sebab dia start allergy to milkwash..tak tau kenapa..
b) udder cream : Syahmi takleh guna sebab naek merah2 badannya.. aku rasa sebab ada cassein dalam uh..
c) nappy balm : sangat berkesan menghilangkan luka yang basah.
d) ISB : berkesan lagi..menghilangkan gatal badan syahmi
e) MSM : berkesan lagi..esp untuk kulit Syahmi yang kerap merah..

4. Eucerin : aku guna washlotion sbg alternatif untuk moogoo.. tapi eucerin nih ada methylparaben..isk..

lotion, aku baru nak start guna.. kehilangan idea nak guna ape..

5. Cetaphil : aku guna lotion.. tapi still tak cukup untuk lembapkan kulit syahmi.

6. VCO : sometimes ok , sometimes xde perubahan.

7. lactoGG : aku bagi Syahmi makan as supplement.. skang nak try probiotik Biogrow.. tatau ok ke tak.

8.EVOO : aku pernah bagi makan dan sapu kat kulit bersama habbatussauda.. kadang2 ok, kadang2 tak ok..

9. Elosone : nih ada steroid..sangat menyesal guna.. mmg kulit boleh baek..tapi sekejap je..pastu datang balik.. kalau gunakan berterusan, kulit akan jadik ketagih dengan streroid.

10. J&J : Pernah guna duluuuuuuu..tpi tak bagos sbb ada pewangi, SLS, paraben..isk.

11. Shaklee herbal blend.. Pernah try.. kejap ok., kejap tak.. bau macam minyak angin..so, aku xgalakkan sangat..

12. Bedak sejuk : berkesan kalau kene gegata.. esp bila terkena gandum/ susu lembu..

13 : Kapur : nih kapur masakan..campur dengan beras dan kunyit.. perubatan traditional..tapi macam tak berkesan je

So, itulah antara list2 barang yang aku pernah guna untuk Syahmi.. Kos mmg tinggi.. semua dengan harapan agar Syahmi baek..
nak try olivenoil yang tak berjaya lagi..sebab harga nak dekat rm200 sebotol.. tunggu aku dapat claim bulan nih, aku beli gak olivenoil nih nanti..

selain perubatan moden nih, ada gak org suruh aku try macam2...antaranya:-

1) sapu lipstik - ini bagi aku mmg sangat bodoh.. janganlah guna barangan kosmetik kat kulit budak..pliss

2) Arang bawah kuali - aku takkan try.. otak aku takleh terima mana logik buat camni..

3) belerang - petua org tua yang pada aku mengarut.. kenapa nak bubuh belerang kat muka yang nipis dan luka?

4) Jilat dengan airliur - mmg airliur banyak enzyme, tapi tak terdetik lagi nak buat..sbb bagi aku, airliur uh kotor..huhuhu..

So, terpulang kat korang nak try yang mana satu...
Syahmi sangat allergy to dustmite.. so, misi aku nak carik cadar baru lagi dan mattress protector yang baru.. skang nih baru ada 1 je mattress protector.

Selain tuh, please cross out permaidani yang murah2 perangkap habuk.. it'll just make things worst..trust me..

Kuatkan hatiku


Aku rindukan kulit Syahmi yang putih bersih..
Gebu, wangi seperti baby laen..
Kulit yang bebas untuk aku cium sesuka hati ku..

Aku rindukan senyuman Syahmi..
Rindukan gelak ketawa dia tanpa luka di pipi..

ya Allah, kuatkan hatiku...
Tabahkan jiwaku...
Tebalkan imanku...

Saban hari aku menangis mengadu,
Berpaut pada iman nipisku..

berikan aku kekuatan..
Untuk menjaga ahli syurgamu...

Berikan aku ketabahan..
Untuk menghiburkan hatinya...

Ya Allah,
Sembuhkan penyakit anakku...
Andai ini cabaran untukku...
Aku redha...
Sedangkan nabimu Ayyub juga diberi dugaan sebegini...

Ya Allah,
Pindahlah sakit anakku kepadaku..
Aku terlalu rapuh melihat dia menangis...
Aku terlalu sedih bila melihat dia gelisah..

Kuatkan hatiku..
Kuatkan imanku...
Pinjamkan aku sedikit kekuatanmu...

 Suatu ketika dahulu...




Kini....



 


10 perkara suami suka isteri buat

Tadi bagi pihak isteri kan? ini apa kata aku cuba terbitkan tips bahagiakan suami pulak..haha..
Idea sendiri nih..kalau tak berkesan, jangan marah..

1. elakkan membebel.. - rasanya takde kot lelaki yang suka dengar perempuan membebel..kurangkan membebel.. kalau nak lelaki tolong buat sesuatu, cakap terus terang.. janganlah potpet potpet.. kang suami angkat kaki keluar rumah, baru tau...

2. Support hobi.. - Lelaki nih hobinya pelik-pelik.. ada yang main game, sports, kereta, dll.. apa jua hobi suami selagi tak berlawanan dengan agama, supportkan aje.. walaupon kita nampak hobinya itu macam membazir, tapi, jangan melarang... he earns his own money, let him satisfy himself.. bagi aku, takde masalah, asalkan dia tau bertanggungjawab... Macam anan, hobi dia, maen basketball, game and magic.. so, aku paham kalau kadang2 dia nak beli sesuatu, nak gi sesuatu tempat, just bagi je.. as long as reasonable laa..

3. Me- time.. - sekali sekala, bagi space kat suami untuk dia punya me-time.. mungkin dia nak keluar dengan kawan-kawan dia ke, tidur ke, menonton tv sepanjang hari, biarkan je..jangan membebel. k? lelaki nih kene bada masa untuk diri sendiri.. man cave..hahaha..layankan aje..usah dok penat pikir kenapa suami kita dok berdiam diri or tanak layan kita bercakap..derang memang dilahirkan begitu..

4. masakan sedap.. - nak tawan hati suami, kene lah dari perutnya... walaupon kita tak pandai masak, kenelah belajar masak..takkan hidup bersama sepanjang hayat nak makan kedai / fastfood je.. baek dia kawen ngan anak tokey kedai masak..ooppps..hehe... atleast, usaha untuk belajar buat sesuatu yang suami suka..satu dua  lauk pon da cukup.. baru suami hepi.. balik kerja penat2, ada makanan sedap..

5. berpenampilan menarik.. - kalau nak keluar rumah, sibuk nak melawa2.. tapi dok bagi orglaen tengok.. balik rumah je, terus berserabai pakai suar track ngan shirt koyak kusam..huhu.. jangan camtu para2 isteri.. lelaki nih suka tengok benda yang indah2 je.. setiap perempuan ada aset yang dikurniakan untuk menambat hati suami.. sekali sekala pakailah baju yang menarik..takyah sexy2 ala2 victoria secret pon takpe.. tapi, biarlah berpenampilan ceria, segar.. barulah suami sayang.. takkan nak suruh lelaki pandang yang indah2 kat luar rumah...

6. Sentiasa wangi.. - ini berkait rapat dengan penampilan tadi. tak perlu pakai perfume pon.. tapi, atleast, mandilah dengan sabun wangi2, shampoo rambut especially yang bertudung..rambut berkepam je..bagilaa wangi sikit.. biar hati suami sentiasa berdebar je bila bau kita depan dia..sama gak dengan penjagaan rumah..bagi rumah sentiasa wangi dan bersih...jangan lah bagi rumah bersepah2.. lelaki nih payah nak mengemas.. dia harapkan isteri akan buat semua..so, janganlah kecewakan dia..

7. Independant.. - perempuan nih kene independant sikit.. Janganlah harapkan suami uruskan semuanya.. nanti nampak macam kita nih mengada-ngada sangat... tapi, jangan sampai terlampau independant sampaikan suami rasa dirinya tak diperlukan.. balancekan sikit..kongsi tanggungjawab dengan suami.. kalau kita bekerja, supportlah sikit belanja rumah tangga... walaupon mmg tugas suami bagi nafkah, di zaman yang semua serbi mahal, kita tolonglah mana yang termampu.. janganlah nak gi pasar malam pon, mintak duit suami..mmg tak salah.. tapi janganlah pijak kepala pulak.. laenlah kalau suami bergaji besar..hehe..

8. sentiasa senyum.. - Janganlah sentiasa bermasam muka.. murahkan dengan senyuman..kalau kita suka suami senyum kat kita, kita pon kenalah senyum kat suami jugak.. tak kena bayar pon kan..hehe.. senyum dengan ikhlas,.. menggoda2 sikit.. dia suami kita pon..jangan nak malu2..

9. Jangan terlalu sensitif / emosi.. Janganlah cengeng sangat.. sikit2 nak marah, sikit2 nak nangis.. (ini aku nih).. cuba bawak bertenang.,..jangan ikotkan perasaan sangat,.. fikiran lelaki nih simple je.. kadang2 takde pape, tapi kita dok pikir macam2.. kalau ada masalah, bawak berbincang elok2..jangan serbu or serang dengan maki makian...

10.hormat.. - Puan puan, kita kene ingat.. ego lelaki nih tinggi...  jadi, jaga air muka dia sikit.. kalau depan mak bapak, org tua, org ramai, janganlah kita mara2 dia.. dia suami kita..pelindung kita.. rasanya takde suami yang suka isteri dok membentak2 macam tuh kot.. hormatkan dia... jangan melawan tanpa sebab.. Kalau dia salah, jangan malukan dia depan org ramai.. tegur diam2.. okay?

Ini apa yang aku pikir jela..tak tau la betul ke tak..sebab aku perempuan...lelaki laa yang kene bitau betul ke tak..
Kalau kita rasa suami kita macam tanak layan kita, tanak duduk rumah, kita muhasabah diri sikit,, tengok apa yang kurang...jadikan diri kita seindah bidadari dan rumah kita seindah syurga di mata dia..

renung-renungkan... dan selamat termenung... =p

MAKANAN SUNNAH UNTUK SUAMI DAN ISTERI DARI QASEH GOLD
QASEH GOLD MAKANAN SUNNAH UNTUK SEISI KELUARGA
BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.
InsyaAllah bermanfaat

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Blog : http://wanie-qasehgold.blogspot.com/
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh

10 perkara isteri suka suami buat

 
haritu masuk Fb, ternampak ada org share tips nih..
bagi aku, macam takde ape sangat sebab boleh dikatakan, semuanya mmg Anan buat..haha..
Tapi, bila baca komen, ramai rupanya suami-suami yang mengabaikan 10 perkara nih..hehe..
So, just sharing.
 
 
 
 
 
1. Ciumlah isteri tidak kira di mana, pada bila masa... Dapat pahala tau cium isteri..
 
2. Dengan memeluk iseri/suami, kita akan menjadi lebih tenang.. Kalau suami tgk isteri
kepenatan, kesedihan, kesakitan, dll, peluklah isteri..takyah cakap apa-apa pon.
 
3. Sekali sekala bermanja, apa salahnya.. Kalau isteri tengah memasak, membasuh pinggan, sidai kaen, pergi je belakang isteri, peluk dan cium.. sure isteri tersenyum, kan?
 
4. Ketika berjalan-jalan, dalam kereta, pegang erat tangan isteri.. supaya isteri berasa disayangi dan dilindungi.
 
5. Gurau senda laah selalu dengan pasangan.. itu yang akan mengeratkan hubungan.. Sekali sekala maen geletek/cubit2 apa salahnya...hehe
6. Sentiasalah ucap sayang, cinta dan rindu pada isteri.. perempuan nih kadang-kadang memang pelupa.. kene sentiasa diingatkan..tak luak pon air liur uh... =p
 
7. Walaupon suami tak pandai masak, sekali sekala, try laa masak nasi, goreng telur dan sardin pon cukup..tak reti masak jugak? bukak je internet, sure banyak video cara memasak.. *di mana ada kemahuan , di situ ada jalan..
 
8. Rajin rajinkan sedekah senyuman pada isteri/.. Kalau time bercinta bole angau walaupon nampak atap bumbung isteri, kenapa da kawen, xley kan?... xkena bayar pon.. mana tau, dengan sentiasa senyum, dapat hadiah malam kang...hahahah
 
9. Sekali sekala, puji laa isteri.. xkira puji baju ke, tudung ke, rambut ke, masakan ke.. sure berbunga-bunga hati isteri.. Jangan asyik nak puji model-model dan artis artis je... puji laa yang halal di depan mata tu..
 
10. Whatsapp ada, Line ada, wechat ada..semua free... xde salah pon kalau sentiasa bertanya khabar.. aku dan suami yang kerja satu opis dan duduk berdepan pon kadang2 masih whatsapp & Lync sesama sendiri.. bukan borak panjang pon.. just tanya, banyak kerja?, rindu anak, malam nak makan apa?lunch nak makan ape?..eheehehhe
 
 
 

Thursday, 15 August 2013

Sekitar raya

tahun nih kitorang raya di Banir.. kampung opah Anan..
Tahun lepas tak dapat beraya kat sana sebab aku da sarat mengandung n raya ketiga kene gi hospital sungai buloh. Raya ketiga tahun lepas gak ayah masuk ICU sebab heart attack. Nasib baik kitorang ada kat rumah.. Kalau x, tatau sape nak bawak ayah gi hospital. Alhamdullillah, semua selamat. Nasib kitorang da amekkan insurans untuk ibu and ayah..hehe.
 
So, tahun nih beraya di kampung Anan.. Agak sedih jugak tak dapat beraya bersama family.. And tak ada nasi himpit dan kuah kacang.. selalunya, aku akan makan nasi himpit dari malam raya sampai raya kedua..heheh...
 
Kitorang gerak balik ke Banir hari Selasa.. Aku siapkan kemas rumah, basuh baju supaya pulang dari kampung nanti, tak delah pening kepala tgk rumah.. Kitorang gerak dari Gombak pukul 12malam.. Pukul 4pagi baru sampai. Jalan dekat Plus mmg jammed. Anan sampai tersengguk-sengguk.. Aku pulak xley nak drivekan sebab dok riba Syahmi yang tengah tidor.
 
Sampai je kampung, terus sahur, then tidur.. Tapi, kul9 pagi da bangun balik..sebab Syahmi da terjaga.. Hari last puasa, Anan dan Mak & Farah+wani (sepupu anan) dok menganyam ketupat.. nk buat ketupat pulut.. Opah pulak buat rendang.. Aku pulak kene jaga Syahmi.. Tapi bila Syahmi tidor , dapatlah jugak belajar menganyam ketupat dari mak..hehe.. Sempat aku siapkan 2 ketupat, Syahmi da bangun..huhu..
 
Malam Raya tuh. Syahmi tidur pukul 9 malam, dan terjaga pukul 1pagi.. pukul 1pagi uh aku baru je nak tidur.. huhu.. Anan da tidor.. boleh plak si kecik nih ajak maen.. Dok kacau Onyang dia yang tengah memasak dan kemas dapur.. terkekek-kekek dia gelak.. Aku layankan aje walaupon mengantuk.. Sepanjang umurnya 11bulan nih, ini baru 1st time dia berjaga malam ajak maen.. dia tidur balik kul 4pagi..mendera ibu betul budak nih...
 
Bangun pagi raya, semua orang da bersiap2..aku siapkan Syahmi dulu, bagi dia makan bubur, baru aku mandi.. Aku lah orang yang last mandi harituh..orang laen semua da sembahyang raya..hehe..
Elok je lepas salam-salam raya semua, Syahmi mengantuk.. So, aku tidorkan dia.. Raya 1, raya 2 , raya 3, dari pukul 10/11- pukul 1/2 dia kaan tidur..pakai lawa-lawa, pastu tidur..haih..

Raya 1 : baju melayu tak muat da..walaupon baru 4hari lepas try dia muat lagi..huhu.. So, pakai baju raya ayahngah dia belikan jelaa.. Satu set dengan kasut, semua kotak2.. Tapi digunakan untuk tidur je.. Tidur pon pakai kasut.. Oranglaen semua pegi beraya, dia tidor je..hehe

raya kedua, pakai baju Polo yang nenek bagi ngan jeans..nih pon sama, dah hensem2, tidur plak..lepas dia bangun tidur baru kitorang keluar beraya.

raya ketiga, beraya kat rumah je.. Pakai baju yang aku beli kat FOS warehouse je..hahah.. rm 3 je tau??lawa kan?hehe..
Raya keempat , last day di kampung..ini tak tidur sebab dia bangun lambat..kul9 baru bangun.. kitorang nak gerak ke teluk intan.. Ada sepupu aku kahwin.. Syahmi org pertama siap..
 
Ini gambar malam raya pertama, kitorang ke Tesco kampar makan KFC beramai ramai.. Naufal kene tinggal time nih sebab da tidor..Ini je kot gambar kitorang bertiga sepanjang raya nih..hehe..
 
Syahmi kene maen dengan ibu je sebab dia yang paling kecik..takde org maen ngan dia..hehe..sian anak ibu nih..
 
Syahmi, ayah dan Nuafal dok tengok Pink Fong kat ipad.. Ayah da ngantok da melayan budak dua org nih..hehe..

Gambar Syahmi yang sangat excited sampai ayah kene siku..hehe

Syahmi, ayah, aunty mia dan uncle ngah

Syahmi dan ayah lagi

favourite spot syahmi, atas bahu ayah..

Syahmi dan kopiahnya.. hehe
 
 

Friday, 2 August 2013

Jalan Masjid India

Alkisahnya, harini aku saje je nak gi buang masa dan tenaga ketika berpuasa di Jalan Masjid India..
hehe.. Dok teman ibu gi kedai tukar saiz baju Syahmi.. Pastu, gi cari baju kurung aku.. Total ibu abes nak dekat rm1.4k jugak harini..huhu...

Omar Ali
kalau jalan kat Masjid India tuh, bolehla singgah kedai nih..
Dia tak sefamous BAK..Tapi, baju melayu dia okay..
Jahitan okay..Kain sejuk...
Ibu belikan baju melayu Syahmi dua pasang, choc ngan hijau..
Pastu belikan baju furqan sehelai... Baju anan, abangah dan adike..
Wlaupon tak dapat beraya bersama, pakai baju sama kaler pon jadilaa..
hehehe..harga pon berbaloi...

Jakel
Ini takyah cakap laa kan..
Sure semua orang kenal..
tambahan pulak sekarang nih ada Baju melayu Aaron Aziz..
Ada yang mahal, dan ada yang murah..
Harga pon not bad jugak...
Yang harga mahal, kaen sedap, sejuk je..
Kalau xsilap, dalam rm490 siap samping songket..

PAstu cari baju kurung aku dan eda..
kaler hijau jugak.. hijau gelap...
Mahal jugakla...Rm238 sepasang...
Baju kurung kosong, cuma ada sulam..
pastu, beli baju kurung chiffon...rm238..
Time tuh ada happy hour... Baju kurung cotton beaded, dia lelong rm100 je..
Ramailaa org dok berpusu pusu beli.. Tapi sebab aku menyusukan Syahmi, aku tak amek pon..
Nanti kesian pulak dia....

Then, ibu belikan songket untuk abangah nikah nanti..
kaler peach.. derang ada diskaun happy hour, daripada RM950, jadi rm450..
Tapi hanya untuk harinih.. Tataulaa betol ke idak..
Tapi tgk kualiti macam songket terengganu yang harga ribu riban tuh...

Lorong Masjid India
Kat lorong nih, aku belikan Syahmi kopiah..comel...tapi mahal gak..Rm10..huhu..tapi sebab susah jumpa, aku amek jelaa...
Pastu, aku belikan brooch untuk ibu, mak, acik, yong, eda..huhu...terlupa pulak pasal Nisa ngan rina..hehe..tahun depanlaa boleh?hehe.

Pastu, aku jalan kaki ke LRT- KLCC then jalan kaki ke PAvilion..
Sangat penat..tapi berbaloi laa jugak..
Nanti kene bagi ibu duit raya lebih laa sikit untuk cover harga baju dia beli..hehe..

Nasi himpit Kuah Kacang

yeyeyeyeyeyyeye...
malam ni dapatlaa makan nasi himpit dan kuah kacang..
request ibu suruh buat malam ni..
kalau x, aku yang kempunan nanti...

Kuah kacang ibu nih unik sikit sebab ada ayam...
ibu memang campur ayam dalam kuah kacang..so, lagi sedap..
Kalau aku makan nasi himpit kuah kacang uh, boleh bertambah banyak kali kot..
Selalunya, mmg habis licin kuah kacang uh..hehe..

nanti raya kat kampung anan, derang makan lemang and ketupat pulut..
So, nanti aku bawak jelaa nasi himpit sendiri..hehe..
Aku bukan memilih makanan..
Tapi aku takley nak masuk lemang/pulut..
Boleh makan sepoting, pastu terus masuk angin, saket kepala, muntah2..huhu..
Memang dari kecik aku xmakan..

Berlainan pulak dengan anan..
Dia sangat suka pulut..
Pulut kuining uh kalau dapat ngan rendang daging, mmg bertambah dia makan..
Smaala dengan lemang..
Mesti bertambah2 dia makan...

Family aku yang laen makan je lemang ngan pulut..
Ibu ngan ayah pon suka makan pulut...
Tapi, aku je yang tak makan..
aku takleh nak makan pulut uh,,hehehe..
Sorry sayang,,kita berlainan tekak..

Raya

~Selamat hari raya hari mulia
Dari hati ke hati kutujukan kata
Untuk ayah bonda dan juga keluarga
Putera puteri negara di sempadan sana

Allah Allah Allahu Akbar
Allah Allah Allahu Akbar

Kepada suaminya yang dikasihi
Maaf zahir dan batin mohon si isteri
Kalau salah terkasar bahasaku
Ampun dan maaf kekanda yang dinda harapkan~

Macam macam lagu raya berdendang kat radio..
Orang lain da sibuk packing barang nak balik beraya...
Aku??..masih di opis...
Anan???.. masih busy dengan kerja yang takkan habis..
Syahmi??..masih busy dengan mainan di rumah umi..huhu...

Family kecik kami belum lagi melakukan apa-apa persiapan untuk beraya...
yelaa..Anan baru je turun dari offshore..tak sempat lagi nak membeli apa-apa...
Sekarang nih, baru Syahmi je ada baju raya 2pasang, seluar raya sepasang, kasut raya 2pasang..
Semua adalah hadiah dari ayahngah dia...
Aku baru belikan Syahmi kasut raya je..
Beilkan dia clarks first shoe..sebab comel sangat...
Alang2 aku beli kasut kerja aritu, aku belikan dia kasut raya sekali..
Anan dan aku tak sempat beli apa2 lagi..

Rumah??..masih macam tuh..
Adalah kuih raya 4 bekas..2 beli dari pengasuh Syahmi, dua dari ibu bagi..
 Nanti kene beli lagi kuih raya dari kakak anan..tart nenas, almond london ngan choc chip cookies..
Aku takde mood nak masak kuih raya..tak sempat pon..huhu..
Sebelum balik beraya, kene kemas rumah dulu...
nak kene vacuum, mop lantai, cuci kipas..

Tahun nih aku beraya di kampung Anan sebab tahun lepas aku sarat mengandung, kitorang raya kat rawang je...
Itupon raya 2hari je..sebab raya ketiga, ayah da masuk ICU sebab heart attack..
pastu, aku bersalin pulak..hehe..
Nih raya kedua Syahmi laa...
Kene standby duit raya banyak-banyak sebab ramai kengkawan yang ada anak dah..
Ibu ngan ayah beraya kat Kelantan..huhu..
Cam sedih jugak sebab first time tak beraya ngan ibu ngan ayah..
yang paling tak best, tahun nih tak dapatlaa makan nasi himpit kuah kacang ibu masak..
Nak request ibu masak pon macam tak sempat..
Sebab derang balik Kelantan hari ahad..isk..

Thursday, 1 August 2013

sedih..

Aku adalah seorang yang independant dan detail.
Aku selalunya akan merancang apa yang aku nak buat in advance..
So, bila sesuatu tu tak berjalan seperti yang aku rancang, aku akan jadi stress..
Aku adalah sangat detail.. Aku merancang apa yang aku nak buat berdasarkan masa..
Contoh, 20minit masak nasi Syahmi,prepare barang2 dia, 10minit gosok baju, 10minit kemas rumah, 10minit mandi dan bersiap.. So, bila ada kelewatan dalam apa yang aku plan, cth Syahmi tetiba berak ke, aku jadi stress..Sebab jadual aku da berubah..

Sama jugak dengan hal duit...
Setiap bulan aku rancang, apa aku nak buat dengan duit aku..
Kereta, pengasuh, insurans aku, insurans ibu, insurans Syahmi, gym membership, duit minyak, duit ibu+ayah, duit makan..
Bila aku mengharapkan ada tambahan bulan tuh, contoh mcm bonus atau duit claim, dan aku da rancang ape nak buat, tapi tak dapat pada waktu yang sepatutnya, aku jadi stress gak..

Ape aku membebel nih?? kenapa??
Sebab aku sedih...
Apa yang aku rancang tak berjalan lancar...
Membuatkan aku stress dan sedih..
Sedih yang menusuk hati, sampai rasa nak nangis..

Dan aku benci keadaan ini.. =(