Pages

Tuesday, 29 October 2013

Monday, 28 October 2013

What Are Words"



Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I'll be there
Anytime you whisper my name, you'll see

Where every single promise I'll keep
Cause what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

What are words
If you really don't mean them
When you say them

What are words
If they're only for good times
Then they're done

When it's love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we're gone

And I know an angel was sent just for me
And I know I'm meant to be where I am
And I'm gonna be

Standing right beside her tonight
And I'm gonna be by your side
I would never leave when she needs me most

What are words
If you really don't mean them
When you say them

What are words
If they're only for good times
Then they're done

When it's love
Yeah, you say them out loud
Those words, They never go away
They live on, even when we're gone

Anywhere you are, I am near
Anywhere you go, I'll be there
And I'm gonna be here forever more

Every single promise I'll keep
Cause what kind of guy would I be
If I was to leave when you need me most

I'm forever keeping my angel close

Just Give Me A Reason

Right from the start
You were a thief
You stole my heart
And I your willing victim

I let you see the parts of me
That weren't all that pretty
And with every touch you fixed them
Now you've been talking in your sleep, oh, oh
Things you never say to me, oh, oh

Tell me that you've had enough
Of our love, our love
Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent

And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
We're not broken just bent
And we can learn to love again
 
I'm sorry I don't understand
Where all of this is coming from
I thought that we were fine
(Oh, we had everything)
Your head is running wild again

My dear we still have everythin'
And it's all in your mind
(Yeah, but this is happenin')
You've been havin' real bad dreams, oh, oh
You used to lie so close to me, oh, oh

There's nothing more than empty sheets
Between our love, our love
Oh, our love, our love
Just give me a reason
Just a little bit's enough

Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
I never stopped
You're still written in the scars on my heart
You're not broken just bent

And we can learn to love again
Oh, tear ducts can rust
I'll fix it for us
We're collecting dust
But our love's enough

You're holding it in
You're pouring a drink
No nothing is as bad as it seems
We'll come clean
Just give me a reason

Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent
And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts

That we're not broken just bent
And we can learn to love again
Just give me a reason
Just a little bit's enough
Just a second we're not broken just bent

And we can learn to love again
It's in the stars
It's been written in the scars on our hearts
That we're not broken just bent
And we can learn to love again
 
Oh, we can learn to love again
Oh, we can learn to love again
Oh, oh, that we're not broken just bent
And we can learn to love again

Fight For This Love

Too much of anything can make you sick
Even the good can be a curse, curse
Makes it hard to know which road to go down
Knowing too much can get you hurt
 
Is it better, is it worse? Are we sittin' in reverse?
It's just like were going backwards
I know where I want this to go, drivin' fast, but let's go slow
What I don't wanna do is crash, no
 
Just know that you're not in this thing alone
There's always a place in me that you can call home
Whenever you feel like we're growing apart
Let's just go back, back, back, back, back, to the start, oh
 
Anything that's worth havin'
Sure enough worth fighting for
Quittin's out of the question
When it gets tough, gotta fight some more, oh
 
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
If it's worth having, it's worth fightin' for, oh
 
Now everyday ain't gonna be no picnic
Love ain't no walk in the park
All you can do is make the best of it now
Can't be afraid of the dark
 
Just know that you're not in this thing alone
There's always a place in me that you can call home
Whenever you feel like we're growing apart
Let's just go back back, back back, back to the start, oh
 
Anything that's worth havin'
Sure enough worth fighting for
Quittin's out of the question
When it gets tough, gotta fight some more
 
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
If its woth having, it's worth fightin for, oh
 
I dont know where were headin'
I'm willin' and ready to go
We've been drivin' so fast
We just need to slow down

And just roll, oh
Anything thats worth havin'
Sure enough worth fighting for
Quittin's out of the question

When it gets tough, gotta fight some more
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
(No matter how hard it's gettin')

We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
If its worth having, it's worth fightin for, oh
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
If its worth having, it's worth fightin for, oh

Monday, 14 October 2013

selamat hari raya

Esok raya..bestnya orang y g haji..
Raya kali nih bersama ngan family anan gak..sbb ibu ngan ayah balik kampung..aku ngan anan susah nak dpt cuti..lgpon cuti tinggal 3hari je..isk..
Sedih jugak sebenarnya bila beraya jauh dari family..huhu..adike pon da dok kelantan..harap2 tahun depan dapat raya bersama..
Abangah lagi kesian..beraya sensorang je Kat rumah..huhu..tp ibu da bekal kuah kacang Kat dia..aku pon ada kuah kacang..sbb family anan xmkn nasi himpit ngan kuah kacang..huhu..
Rendang pon aku br masak td..tp buat sikit je..cukup2 utk anan mkn jelaa..hehe

Published with Blogger-droid v2.0.10

Garden Heights, Bandar tasik Puteri

Before this ada entry cerita pasal aku nak beli rumah kan?..sekarang nih, rumah tuh da 60% siap..aku lawat aritu, da siap cat pon..lawa..tak sabar nak masuk rumah baru..
Sekarang nih harga Garden Heights da meningkat.. Kalau dulu, kitorang beli corner lot, harga baru RM448k... Sekarang nih, lot tengah, fasa 4+5, harga starting from rm480k... Itu starting from ye kawan-kawan.. salunya harga starting from uh just available untuk beberapa buah rumah je.huhu..
Corner lot dia, aku tataulaa berapa..tapi aku agak, dalam RM650 gak..sebab dulu, rumah kitorang, lot tengah RM268k..beza 200k gak untuk lot tengah..huhu..

So, Fasa 4 dan 5 nih berbeza sikit.. 20 x 75.. rumah aku dlu, 18 x 75 je..
Kitorang pon pergi melawat show unit dia..
Memang lawa.. semua ruang jadi lagi luas..huhu..
Rumah yang dalam pembinaan..

ayah dan anak melawat tapak

toilet yang cantik..

balkoni yang mengadap pemandangan tak best

Bilik 1

Bilik 2

Tangga yang style

Balkoni tengah

Hall

Bilik bawah..besar kan??

bersedekah di AidilAdha

Kita nak raya nih, bukan main meriah makannya..
ketupat, nasi himpit, lemang, rendang, kuah kacang..
Bertimbun-timbun makanan..
jangan sampai terbazir ye?

Tetapi, di bumi Syria sana, ramai yang mati kelaparan.. InsyaAllah, dijanjikan syurga buat mereka..
Mereka dikepung oleh tentera Basyar Asad.. Ada yang tak makan apa-apa.. Ada yang makan rumput...

Sekarang nih, telah diberi kebenaran atas dasar darurat untuk makan kucing / anjing..
Di kala kita makan ayam, daging, seafood, sayur , buah..mereka??

Bayi 15 hari mati kerana lapar..

Ya Allah, sesusah mana pon kita, masih lagi mampu mencari rezeki..

Di kesempatan ini, sesiapa yang nak bersedekah, bolehla hulurkan sumbangan ke :-

Maybank Muslim Care Viva : 5644-9021-1159

RHB Muslim Care : 2621-200000-4747

Tak kira sedikit atau banyak , kita boleh membantu..

InsyaAllah.

Umur 5 tahun..

Blogwalking and terjumpa entry pasal nih:- (sumber :- http://musyirahanan.blogspot.sg/2012/06/umur-5-tahun.html )

Bismillahirrahmanirrahim~

Peranan wanita~

A
erm, seawal anak mereka berumur 5 tahun,
mereka dah hantar anak mereka ke masjid berdekatan...
di sana berlangsung satu program, di mana kanak2 seawal 5 tahun dah mula diajar menghafal Al-quran..
setiap hari wajib menghafal dalam 1 jam..
in case kalau sekolah sesi pagi, petang tu cepat2 kanak2 tu pg ke masjid utk menghafal..
and sama la jugak, kalau sekolah sesi petang..pagi2 hari, dah mulakan dengan menghafal Al-quran..
Subhanallah..Subhanallah..

tak tergambar kepenatan di muka kanak2 suci itu~
malah mereka bersungguh utk hafal, dan dpt cpt2 bergelar Hafiz atau Hafizah...

*************************************************************

B
Pada umur yang sama, di satu dunia lain...
kanak2 berumur 5 tahun, semangat berlari2 ke arah motorsikal pakcik yang menjual aiskrim...
layan ais krim mmg best petang2 yang harmoni ni,
lps tadi dah penat main police-entry dengan kawan2...
balik rumah, terus tido..sebab penat sangat...

"Airil, tadi belajar apa dekat tadika??"
" Mummy, tadi Airil belajar ABC...cikgu tadika tadi ajar ABC dengan lagu~"

"ermm, besar dah anak mummy..Cikgu dah ajar Airil apa lagi??"
" kira-kira nombor, belajar mewarna.."

"erm, anak mummy ni dah pandai baca Alif Ba Ta ke?? ada tak cikgu ajar baca doa makan??"
"ermm..ada...tapi setiap minggu 3 hari je belajar Alif Ba Ta..haa, tp Airil dah pandai baca doa makan!!"

***********************************************************************
ketika kanak2 A berumur 5 tahun,
mereka sudah boleh membuat satu pementasan berikutan apa yang mereka hadapi setiap hari...
Di atas pentas, ada 5 kanak2 cumil sedang berlakon..masing2 melakonkan kegiatan seharian mereka...
ada yang sedang berjual beli, ada yang sedang berjalan kaki ke sekolah, ada yang sedang menolong ibu mereka di rumah...
Tiba-tiba,
muncul beberapa kanak2 yang berseragam polis datang membuat kekacauan...dan menembak sesiapa yang mereka temui...kanak2 ini pula melakonkan watak tentera Israel...

kemudian dtg beberapa kawan mereka..membawa stretchers..dan menarik rakan2 mereka ke tepi..

dan pementasan di akhiri dengan nyanyian Nasyid2 Jihad...
Subhanallah..kudusnya hati kanak2 ini...


*************************************************************************

Sedang di sudut dunia lain itu,
apabila kanak2 B melakonkan pementasan di akhir tahun pengajian,

Di atas pentas,
juga, 5 kanak2 cumil sedang berlakon..
seorang memakain sut bunga, seorang memakai sut kancil, seorang memakai sut kucing, seorang menjadi pokok...Cumil sgt~

Tiba2, mereka disergah oleh seorang kanak2 yg bersut Harimau...
kanak2 tadi bertempiaran lari...tetapi si kancil tetap tegar di situ..
*mengikut cerita2 org melayu, kancil terkenal dengan kecerdikannya~ Banyak cerita2 rakyat yg menceritakan tentang kecerdikan kancil yang mampu menipu binatang lain seperti buaya, harimau etc*

Sang Harimau berkata.." Si kancil, awak tau takut dekat saya ke??"
Si Kancil menjawab.." Untuk apa saya hendak takut dengan awak, sang harimau.."

"Yela, saya mampu membaham awak..Daging kancil pun manis jugak~"
"Saya ada satu teka-teki..kalau awak boleh menjawabnya, saya relakan diri saya dibaham oleh awak..."

and the rest is history~



Pembaca y budiman sekalian,
Agak2 anda boleh meneka siapa kanak2 A dan B itu??
mungkin kah saudara2 anda yang sedang melakonkan watak2 itu...

Mundur sungguh pemikiran kita. Sistem pendidikan kita sengaja melambatkan pemikiran kita..
katanya, kejam kalau nak paksa anak2 umur 5 tahun untuk terus menghafal Al-quran..
takpe, kasi slow2 la...ajar la basic dulu..ABC dan 1, 2, 3...mcm mane nak masuk sekolah rendah kalau ABC dan 123 x tahu lg..tp kalau x tahu Alif Ba Ta..lepas je kalau nak msuk sekolah~
nanti bila mereka dah besar, boleh la ibu bapa menghantar anak2 ke sekolah yang menghafal Al-quran..

anak2 ni x puas main lagi...xpe, kasi la mereka main kejar2 dulu...
main PS, tengok movie...
malah..Tom-tom bak tu..alahai~ tak ke cumil kanak2 dah pandai beraksi di pentas???

Saya rase nak pengsan tiap2 kali adek bongsu saya tengah layan Tom Tom Bak dkt Astro Ceria~
lagi2 tengok riak wajah ibu bapa yg turut bersama anak2 mereka..
kembang kempis hidung mereka, anak2 kecil dah bersuara emas..bole menyanyi sehebat Siti NurHaliza~
Pengsan saya tengok realiti masyarakat di sekeliling~

Tolong la semua!! buka mata anda~
best sgt ke?? Bangga sangat ke dgn dunia ni??
Kenapa tak ajarkan anak2 dr kecil dengan ilmu akhirat di dada??
takde la bila dah besar panjang, baru merangkak2 dia nk belajar solat...baru nak belajar mengaji.
tak kesian ke dengan anak2 ini?? Mereka tak tahu. Malah ibubapa mereka pun x tahu menahu utk ajarkan mereka ilmu akhirat ni~

Beza sgt anak2 produk kita..dengan anak2 produk Palestine..





Bila kita berada di zon selesa, kita rasa hepi..rasa gumbira..dan takmo kalau Allah tarik balik semua keselesaan kita..kita naik lemak dan byk bertangguh...

Tapi kalau kita dlm keadaan sesak, kita tahu kita tak byk masa..Nak tak nak, kita kene segera. kene cergas. kene bangkit~

So, kita nak anak2 kita, generasi kita nanti jadi mcm mana??
dari sekarang la kita kene melakar masa depan anak2 kita..
takkan la nak kejar dunia, tp terabai akhirat??
Sedangkan akhirat itu memang pasti??
dan Al-quran itu bukanlah setakat dibaca untuk menghalau hantu, yassin bukan dibaca setiap malam kames dan bila ada kematian sahaja, dan Al-quran bukanlah setakat takal~
Tapi itu adalah kehidupan kita. Makanan dan oksigen utk Hati dan Roh kita. Tanpa Alquran mereka akan mati. Lahiriahnya manusia nampak hidup..tapi hati mereka mati~
*tak aci sungguh tiap2 hari kasi badan kita makan ayam atau ikan, tapi roh x dpt makanan dia~*


Ibu, bapa dan Wanita, Ibu-ibu kene amek peranan utk mendidik anak2..
Tapi kaum ayah jgn lepas tangan ye...ini kerja bersama..anak milik bersama kan??
Cik abang dan kakak juga~


Sepatutnya inilah kehidupan kita. Tanpa Al-quran, kita akan mati~
Bapa borek, anak rintik~

so, kalau nak anak2 pandai mengaji, pandai solat dan pandai menghafal Al-quran~
dari sekarang la kita kene push diri kita utk semua itu~
Tingkatkan usaha utk mendekatkn diri dengan Kalam Allah~ Baru la boleh mengalir kepada anak kita~

betul tak??



p/s: maaf kalau x dpt nk selalu update. sekarang dlm mood exam. Doakan yg terbaik~
thanx reader~ :) take care semua~ May Allah bless...


bait amru,
11.42 pm,
11 rejab 1433H

Thursday, 10 October 2013

Teringin...

Ada satu benda yang aku teringin sangat sekarang...
Aku teringin nak ngandung lagi..hahaha
Macam tak cukup je sorang uh..
Bila tengok orang ngandung / pegang baby kecik, macam rasa, bestnya...isk..

Walaupon Syahmi berjalan pon belom lagi, tapi aku still rasa nak ngandung gak..hehe..
Tapi macam susah..
Sebab Miss P tak datang secara teratur lagi..
Setakat nih, baru 2 kali yang ok.. itupon selang dua bulan..isk..
Aku syak sebab breastfeeding..
huhu.. dengan mengepam lagi..
So, mungkin agak mustahil aku nak ngandung kot.

Aku tak amalkan apa-apa pil perancang pon..
Sepenuhnya tak merancang..
Sbb aku sangat suka budak..
Syahmi sekarang nih manja ayah..
Kalau ayah ada, tak layan da ibu dia nih..
Bila nak susu, nak tidor, nak makan, baru cari ibu..isk..

Tak kisahlaa baby lelaki / perempuan, harap-harapnya, by next year, bolehlaa keluar lagi seorang..hehe..
Macam maen order je..
Tapi, anak tuh kan urusan Allah..
Ada rezeki aku dan suami, adalah nanti..

Sebab tuh aku agak marah orang yang beranak nih pastu gi tinggalkan anak dia, buang anak, dera anak..isk..
Ape ke hal korang nih? Itu amanah tau tak?
Bila baca kes 6 beradik kena tinggal sebab mak bapak bergaduh uh, lagi aku rasa nak pukul je..tolonglah manusia...

Ko tinggalkan budak 7bulan bersama kakak-abangnya yang paling tua pon, mungkin baru darjah 4, kau nak expect dia tolong jaga anak kau?
Kalau laa urusan jabatan kebajikan masyarakat senang sikit, nak je rampas anak-anak uh, bagi pada orang yang memerlukan..
Ramai je yang aku kenal, nak anak, tapi tak de rezeki lagi..
Yang ada pulak, buat suka hati je..tah pape!..isk

Wednesday, 9 October 2013

Diabetes ketika hamil.

Dulu, time mengandungkan Syahmi, aku kene GDM -


Diabetes Mellitus semasa kehamilan (GDM)

Diabetes semasa kehamilan adalah sejenis penyakit kencing manis (DM) atau diabetes yang dihadapi oleh wanita semasa mengandung. Lebih kurang 4% wanita yang hamil dikesan mengidapi GDM. Ia biasanya dapat dikesan semasa bulan ke 6 atau ke 7 kehamilan (diantara minggu ke 28 dan minggu ke 34). Dan penyakit diabetes ini selalunya akan hilang selepas bayi dilahirkan.

Aku dapat GDm sebab keturunan.. huhu.. Awal kehamilan, okay je..takde masalah diabetes.. Tapi start bulan ke-enam, mmg naek mendadak..huhu.. Aku pon belila alat nak ukur gula dalam darah uh..huhu..senang sikit, takyah nak berulang gi Klinik untuk buat BSP ( blood screening profile kot?).
Aku adalah orang yang tak suka minum dan makan makanan manis.. Aku tak suka makan kueh mueh pon.. So, mmg totally sebab keturunan dapat GDM nih.. BUlan ke-7, aku da start amek insulin..sehari cucuk 4 kali kot..penat gakla.. tapi nak cucuk uh senang je.. patutnya kene tahan kat hospital untuk nurse cucuk insulin..tp aku xnak dok hospital..so, aku cucuk sendiri..tak sakit pon kalau betol tempat yang dicucuk..hehe..kalau salah cucuk, boleh lebamlaa jugak..
So, aku nak cerita, GDM nih bahaya.. Selalunya org yang obese yang akan dapat GDM nih..time gi hospital, semua saiz XXL dah.. sebab baby besar..aku je saiz M time uh..baby kecik lagi.. tapi sebab bacaan gula tinggi, kenelaa jugak amek insulin..
GDM nih bahaya bila baby kita terlampau besar, air ketuban berkurang dan jugak bila kita dapat darah tinggi..
So, antara langkah yang perlu diambil jika ada GDM:-
1) diet yang sihat.. (makan 3kali sehari..jangan makan makanan manisa dan berlemak..)
2) Bersenam.. - Orang mengandung mmg digalakkan bersenam.. Jangan manjakan sangat diri..nanti badan merana.. Petang-petang, ajakla suami berjalan keliling tasik / tanam, bercucuk tanam ke, basuh kereta ke,..hehe.. antara senaman yang aku buat dulu- speedwalk dan basketball.. aku stop maen basketball time 8bulan kot.. sebelum uh, ikot je anan gi bersenam...
3) banyakkan minum air masak.. minum air masak takkan jadikan kita kembang..unless kalau minum air oren ke, air teh ais ke..haha..
4) Kalau teruk, kena amek insulin..-macam aku..huhu..
So, ibu ibu yang hamil dan risau sebab diabetes, lihat balik meal plan dan aktiviti anda.. kira kalori yang diambil..banyakkan sayur dan buah.. and jangan lupa makanan sunnah-susu kambing, kurma, habbatussauda, zaitun, delima, dan banyak lagi..
=)



source: http://www.ppwendometriosis.com/GDM.pdf
 


MENGATASI DIABETES DENGAN QASEH ADINDA DAN KEKANDA
QASEH GOLD MAKANAN SUNNAH UNTUK SEISI KELUARGA
BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.
InsyaAllah bermanfaat

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Blog : http://wanie-qasehgold.blogspot.com/
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh

Kinetic sand






Korang pernah dengar pasal kinetic sand?
Aku malas nak taip intro, so aku amek je dari website dia..-kinetic sand

Kinetic Sand is WABA Fun’s first product that breathes motion. Easy-to-shape sand that molds into simple desktop designs. Playing with Kinetic Sand is a magical and mesmerizing experience, giving a moment of relaxation for both young and old.

Video dalam youtube pon banyak.. korang search je kinetic sand..


Motif aku cerita pasal kinetic sand?
Sekarang nih dia nak masuk pasaran malaysia..
And ada satu company - super muslim kids akan bawak masuk benda nih...

Siapa-siapa nak order, bolehla hubungi 013-6246367 / email ke supermuslimkids@gmail.com..

Aku da pre-order untuk Syahmi..Kongsi ngan kak mira..hehe..beli 5kg..aku 2kg, kak mira 3kg..
haha..

Yang bagosnya, produk nih
- Gluten free
-Dust free
- Never dries out
- Easy to clean
- Stain free..


Kelebihan dia?
-Fine motor development
-Sensory Development
- Cognitive Development

Aku rasa, ok je melabur duit sikit untuk beli nih..
Daripada anak asek ngadap ipad je.hehe..
Skang nih pon jarang da bagi Syahmi dengar lagu kat ipad..
Salu aku bagi dia senduk, periuk, tuppaware, dia akan maen bergendang..hehe..

So, sape-sape yang berminat, bolehlaa kot nak try..

Disclaimer : aku takde share pon dalam WABA fun or Supermuslimkids..xde terima insentif pon..


MEMBANTU PERKEMBANGAN ANAK DENGAN QASEH JUNIOR
QASEH GOLD MAKANAN SUNNAH UNTUK SEISI KELUARGA
BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.
InsyaAllah bermanfaat

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Blog : http://wanie-qasehgold.blogspot.com/
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh

Friday, 4 October 2013

LactoGG

Selain Olivenol, untuk up kan immune system Syahmi, aku turut bagi dia makan lactoGG..

Intro (from :http://lactogg.vipix-staging.com/what-is-lactogg.aspx)
LactoGG (pronounced “lac-toh-gee-gee”) is a probiotic. It is a special, unique good bacterium, which has been proven to promote health in the human being.

Lactogg 30 Capsule Box With 3 Cards Traditional Chinese 7

The scientific name for LactoGG's probiotic strain is Lactobacillus rhamnosus strain GG (ATCC 53103) or “Lactobacillus GG”, for short. LactoGG is the original, specific probiotic strain isolated by two Boston scientists, Prof. Sherwood L. Gorbach and Dr. Barry Goldin, in 1985, from the intestinal tract of a healthy human subject. Its “GG” identity is named after its two discovers.

LactoGG is a vegetable capsule containing Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103). There are at least 20 billion live bacteria in each capsule.

The other ingredient is inulin, a vegetable fibre, which acts as the food for the live bacteria.

It does not contain yeast, sodium, preservatives, artificial food colouring, artificial flavouring, sweeteners or sugar. It is a vegetarian product and is cow milk protein- and gluten-free. Its contents are all natural.

There are over 700 research papers and more than 200 clinical studies published on LactoGG’s probiotic, making this special strain of probiotic the GOLD STANDARD in probiotic benefits.

beli di mana?
Aku beli di Caring jugak salunya.. Tapi sekarang nih, boleh beli online.

Harga?
kalau tak silap, dalam rm130 jugak.. around that laa harganya..kalau nak murah, bole try cari mana-mana group buy..boleh dapat dalam rm100 je sekotak..
Sekotak ada 30 cap...

Dosage?
Baby - 1/2 - 1 cap per day..
*aku salu bagi makan satu cap..sebab senang..macam susah nak simpan half cap balik.. lagipon eczema syahmi still flares up.. Maybe in future, for supplementary purpose, aku bagi half cap je kot..

rasa?
lactoGG nih sedap..rasa manis-manis sket..macam horlick pon ada gak..huhu

cara makan?
untuk baby yang xboleh telan cap uh, boleh try bukak cap, and bagi sikit2 serbuk uh kat anak..
Syahmi sangat suka LactoGG.. dengar bunyi container lactoGG pon dia da excited.. Siap cakap "nak..nak.. " lagi..hehe.. So, should be no prob kot..
Other option, boleh bancuh dengan air.. but make sure air uh suhu bilik or sejuk..kalau x, sia-sia je beli mahal-mahal, bakteria mati...
jangan bancuh dengan air panas or suam..okay?

kebaikan?





Aku pon kadang-kadang tumpang makan LactoGG Syahmi..
Pernah sekali aku gastrik teruk.. sampai muntah-muntah.. rasa pitam..
Then aku amek lactoGG..mmg berkesan..
kalau cerry berry pon boleh amek LactoGG..

Beza LactoGG dengan Probiotic laen..

1.Bakteria strain yang digunakan..- Lactobacillus rhamnosus strain GG (ATCC53103) or " Lactobacillus GG" for short. LactoGG is the original, specific probiotic strain isolated by two Boston scientists , Prof. Sherwood L. Gorbach and Dr. Barry Goldin, in 1985, from the intestinal tract of a healthy human subject. Its ''GG'' identity is named after its two discovers.

2. Colony-Forming Unit counts - LactoGG is a vegetable capsule containing 20 billion live ''GG'' bacteria and inulin, a vegetable fibre which acts as the food for the live bacteria. It does not contain yeast, sodium, preservatives, artificial food coloring, artificial flavoring, sweeteners or sugar. Its contents are all NATURAL

aku ada beli satu brand probiotic laen..dari BioGrow.. Bezanya, dia hanya ada 2billion CFU/cap..dan gunakan strain yang berlainan..

p/s :Aku dulu berpendapat kalau consume yakult, sama je macam bg Probiotic nih..tapi aku silap.. Dulu aku bagi yakult dekat syahmi, and dia dapat Hives.. kenapa? sebab dalam yakult, ada kandungan gula, ada skimmed milk powder, flavour.. yang paling aku risau, gula tuh.."Standard Yakult contains 18g of sugar for every 100g, but comes in 65 mL bottles. This concentration is higher than the level defined as “HIGH” by the UK Food Standards Agency (described for concentrations of sugar above 15g per 100g).[10] As a comparison Coca-Cola and orange juice are in the range of 10g of sugar per 100g,".

Gula berlebihan nih tak baek..in fact, budak bawah 2tahun, jangan bagi garam/gula dulu..nak tau sebabnya? Nanti kita cerita laen kali plak.. Tapi kalau org besar cam aku nih nak amek yakult, bolehlaa kot..tapi kene control gk..

Itu je kot nak bebel pasal LactoGG.. More info, boleh cari group LactoGG di facebook..


TINGKATKAN IMMUNE SYSTEM ANAK DENGAN QASEH JUNIOR
QASEH GOLD MAKANAN SUNNAH UNTUK SEISI KELUARGA
BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.
InsyaAllah bermanfaat

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Blog : http://wanie-qasehgold.blogspot.com/
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh

Olivenol

For info, Syahmi mmg ambil Olivenol plus liquid..

Bawah ni intro by Olivenol..

Intro

OLIVENOL Plus Essence promotes cardiovascular health and helps reducing the oxidative stress. It is also indicated as a strong boost of the immune system and in all cases of degenerative diseases.

In higher dosage OLIVENOL Plus Essence helps in the management of in mild to severe chronic systemic inflammations affecting skin, joints and internal organs where conventional treatments have often failed.

Mana nak beli?
Korang boleh beli Olivenol nih kat Farmasi-farmasi / Guardian /Caring..
Aku suka gi Caring sebab semua barang-barang Syahmi ada kat sana..
harga dia, sebotol ni RM199..

Rasa
buah zaitun yang sangat pekat.. masam-masam dan tak sedap bagi aku..

Warna
macam warna coklat karat sikit..hehe..

Sukatan
0.5ml-1.0ml sehari..
kalau eczema naek teruk, boleh upkan dos..

Cara nak bagi anak makan
Rasa dia mmg tak sedap..huhu..tapi kalau orang yang suka olives, should be no prob kot nak telan..
So, what i do is, titikkan 1ml dalam sudu/ cawan kecik /cawan ubat batuk yang bersih, baringkan anak, distract dia dengan benda yang dia suka, bukak mulut dia and tuang..huhu..
Memang Syahmi kalau nampak botol Olivenol nih, dia akan geleng-geleng kepala dia..hehe..sian dia..

Kebaikan

  • Mengurangkan radang pada sendi, sel-sel kulit dan tisu badan.
  • Melegakan sakit sendi dan merawat penyakit kulit.
  • Mencegah penuaan pramatang dan meremajakan kulit.
  • Menguatkan kulit kepala, folikel rambut dan kuku.
  • Mengalakkan tahap kesihatan yang lebih baik untuk kulit dan mengurangkan kesan kerosakan matahari.
  • Membantu kesihatan dan kesejahteraan tubuh badan terhadap kesan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.
  • Mengurangkan LDL kolesterol buruk dan meningkatkan HDL kolesterol baik.
  • Menyediakan sokongan imun dan membantu keseimbangan sistem imun yang baik.
  • Meningkatkan manfaat lain-lain penokok diet (suplimen) kesihatan

  • Siapakah yang patut menggunakannya

  • Sesuai untuk sesiapa sahaja yang perlukan kesihatan yang lebih baik pada mana-mana peringkat usia.
  • Orang dewasa atau kanak-kanak yang mengalami kesukaran menelan kapsul/tablet kerana OLIVENOL™ plus+ didatangi dalam bentuk cecair.
  • Orang yang kerap terdedah kepada pencemaran udara, makanan dan air.
  • Perokok tegar atau orang yang ketara terdedah kepada perokok pasif.
  • Orang dewasa atau kanak-kanak yang sering terlibat dalam aktiviti di bawah sinaran matahari dan sentiasa terdedah kepada sinar UV.
  • Mereka yang mudah jatuh sakit kerana memilik sistem imun yang bukan sahaja lemah tetapi tidak seimbangan.
  • Mereka yang mengalami masalah sendi, kulit, rambut atau kuku.
  • Pesakit asma yang sering menghadapi masalah pernafasan.
  • Mereka yang mencari alternatif mencegah kanser, penyakit jantung dan penyakit-penyakit degeneratif neuro.

  • further info :http://www.olivenol.my/bm/produk




    TINGKATKAN IMMUNE SYSTEM ANAK DENGAN QASEH JUNIOR
    QASEH GOLD MAKANAN SUNNAH UNTUK SEISI KELUARGA
    BERMINAT???
    Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.
    InsyaAllah bermanfaat

    Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
    Email : wanieed85@gmail.com
    Blog : http://wanie-qasehgold.blogspot.com/
    Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh

    Thursday, 3 October 2013

    Lambat berjalan

    Syahmi da berusia 12bulan setengah...
    dan dia masih belum berjalan..
    Honestly, aku takde la risau sangat sebab baby steps da ada..
    Cuma dia belum yakin je..
    Kalau dia da 16-17 bulan dan masih belum menunjukkan perkembangan, then i should be worry..
    Sekarang ni, biarlah dia dalam phase sendiri..
    Aku kadang-kadang annoyed gak dengan orang yang dok mengata2 Syahmi..
    For God sake, he's only a baby..
    Don't expect too much from him...
    Aku bengang sebab orang kata anak aku malas nak berjalan..
    Malas.malas.malas.
    WTF?!
    Aku yang bersama dengan dia..
    Aku nampak betapa berusaha dia cuba untuk berjalan..
    Betapa dia fobia nak berjalan balik sebab terjatuh...
    Di rumah pengasuh dia, mmg umi dia melatih berjalan sampai Syahmi menangis-nangis..
    Terus Syahmi demam esoknya...

    bagi aku, biarlah dia selesa dan yakin dulu..
    Support anak kita..
    Jangan nak torture dia..
    Percayakan dia...

    Sama jugak dengan merangkak, bercakap , tumbuh gigi, tumbesaran dan laen-laen..
    As long as my little baby is happy, then i'll behappy..

    On a different note, aku ada sedara yang suka sgt being sarcastic and mean to my baby..
    Syahmi ada eczema.. Semua tahu.. Semua boleh nampak pipi dia yang merah-merah dan kulit yang kasar tuh..
    And aku appreciate kalau dia stop dok kata Syahmi nih mengada..Syahmi nih lembik sebab tak boleh kene panas.. tak boleh kena peluh..
    Kalau x, setiap kali dia datang, mmg aku takkan bawak Syahmi jumpa dia da..tuh je

    I'm sick of pretending.

    Aku dah try untuk berbaik...
    Aku dah try untuk berlembut..
    Tapi, rasanya tahap kesabaran aku da sampai limit...
    Aku rasa menyampah dengan orang perasan bagus nih..
    Aku tak tau ape masalah kau dengan aku...
    Jawatan aku tak sama pon dengan kau..
    Aku takde nak sibuk-sibuk busy body kacau kerja kau..
    Tapi kalau dah nama kerja kau, buat jelaa..
    Jangan anggap kerja kau dengan aku uh sama...

    Aku bosan...
    Aku penat..
    Nak melayan kerenah org perasan bagus..
    Please, just go and quit..
    You have been blabbering about quitting for soooo long..
    Give us a break...
    Just quit!..
    You would be making us a big favor..

    Wednesday, 2 October 2013

    Isteri tanggung belanja rumah

    Sekarang ni ramai para isteri bekerja disebabkan tuntutan ekonomi..
    bawah ni, aku share pendapat dari seorang Ustaz..
    bagi aku, tak salah kalau isteri turut membantu.. keluarga ni ada isteri, suami dan anak2..asalkan masing-masing tahu tanggungjawab, it's okay rasanya untuk membantu.. Tapi, janganlah sampai suami aniaya isteri.. Berdosa tau bila tak bagi nafkah.. Isteri pulak, jangan ingat pasal tanggungjawab suami je.. Isteri pon kena bertanggungjawab menjaga suami, melayan suami.. itu lagi penting.. masak makanan, sediakan kelengkapan ke ofis, jaga rumah.. semua tanggungjawab isteri..


    Soalan; Assalamualaikum. Sy ada sedikit kekeliruan tentang nafkah. Semasa di awal perkahwinan, sy pernah memberitahu suami bahawa sy akan membantu suami untuk membayar bil2 utiliti untuk mengurangkan beban suami. Kadang2 sy turut mengeluarkn wang untuk membeli belanja seharian. Setelah beberapa tahun berkahwin, sy dapati pendapatan suami telah meningkat dan sy yakin suami boleh menggunakan wang tersebut untuk membayar bil2 tersebut. Masalahnya adalah sekarang suami seolah2 menganggap sy wajib membayar bil2 rumah dan kadangkala turut mengatakan ayat bahawa asyik dia sahaja yang mengeluarkan wang belanja rumah, minyak kereta dan sebagainya. Apabila sy memberitahu itu adalah tanggungjawabnya sebagai suami, dia akan mengungkit bahawa dia telah banyak mengeluarkan duit sendiri. Apakah hak sy sebagai isteri dlm permasalahan ini? Mintak penjelasan ustaz. Terima kasih.

    Jawapan;

    Bismillah, walhamdulillah, wassolatu ala Rasulillah.

    1. Nafkah bagi kehidupan suami-isteri (iaitu belanja-belanja keperluan hidup untuk mereka) adalah tertanggung sepenuhnya di atas bahu suami. Ia adalah kewajipan suami yang ditetapkan Syariat. Sabda Nabi SAW; “Wajib atas kamu (para suami) menyediakan untuk mereka (yakni isteri-isteri kamu) rezki mereka dan pakaian mereka mengikut kebiasaannya” (Soheh Muslim; 1218. Abu Daud; 1905, dari Jabir bin Abdullah RA). Menurut ulamak; maksud rezki dalam hadis ialah nafkah hidup merangkumi makanan, pakaian, tempat tinggal dan sebagainya. Hukumnya adalah wajib atas suami.[1] Berkata Imam an-Nawawi; terkandung dalam hadis ini kewajipan (suami) menafkahi isteri dan menyediakan pakaian untuk mereka. Hukum ini telah diijmakkan oleh ulamak”.[2]

    2. Digalakkan isteri membantu suami, namun bukan atas dasar kewajipan , tetapi semata-mata ihsan darinya sahaja. Para suami perlu menyedari hakikat ini. Tidak harus mereka memaksa isteri untuk turut sama menanggung nafkah keluarga. Isteri yang engkar kepada arahan suami dalam perkara tersebut tidak dianggap sebagai nusyuz di sisi Syariat. Dalam hal ini suami tidak harus menggunakan kuasa vetonya, sebaliknya mengesyorkan secara baik kepada isteri. Isteri pula jangan keberatan membantu kewangan suami selagi termampu kerana wang/harta yang dibelanja untuk suami dan keluarga akan diberi dua pahala/ganjaran oleh Allah; pahala sedekah dan pahala qarabah. Ini sebagaimana sabda Nabi SAW –tatkala baginda ditanya berkenaan isteri yang membelanjai suami dan anak-anaknya-; “Untuknya dua pahala; pahala qarabah (mengeratkan ikatan keluarga) dan pahala sedekah” (Soheh al-Bukhari; 1466. Muslim; 1000).

    3. Apabila suami mengizinkan isteri untuk keluar berkerja, pendapatan isteri adalah milik penuhnya. Tidak harus diambil suami melainkan dengan persetujuannya. Kecuali jika suami mengsyaratkan sebahagian pendapatan hendaklah digunakan untuk belanja rumah sebagai tukaran kepada keizinan yang diberinya untuk keluar berkerja, ketika itu isteri terikat dengan syarat tersebut. Nabi SAW bersabda; “Orang Islam terikat dengan syarat (yang dipersetujui) sesama mereka kecuali syarat yang mengharamkan yang halal atau menghalalkan yang haram” (as-Sunan al-Kubra, al-Baihaqi; 11430, dari ‘Amru bin ‘Auf al-Muzani RA). Tanpa syarat tersebut, kewajipan nafkah sepenuhnya atas suami.[3]
    Wallahu a’lam.


    [1] Mirqaat al-Mafatih, Syeikh ‘Ali al-Qari (5/1772). Mir’aat al-Mafatih, al-Mubarakfuri (9/25).

    [2] Syarah Soheh Muslim, Imam an-Nawawi (8/184).

    [3] Fatawa Syeikh Muhammad Soleh al-Munajjid (2686).


    Sumber: USTAZ AHMAD ADNAN FADZIL

    dari blog Ammar - http://www.blogammar.com/

    Scammer di Mudah ?

    Aku merancang nak beli Medela FS..
    Aku pon tgkla mudah.my..
    Ada a few seller yang jual pakej yang sama.. RM1230 termasuk warranty.. Which aku rasa sangat murahlaa..

    Aku pon tanya seller di KT, JB and Melaka..

    So far, seller dari JB uh agak berlagak ngan aku...
    Suh aku masukkan duit ke maybank, pastu dia akan pos..
    Aku mintak dia COD di JB sbb kak milin ada katt sana..
    pastu bole dia reply "am tired of your complan"..

    1st thing : eja complaint pon salah..
    2nd thing : Aku bukan complaint.. Aku just tanya, bole COD tak? aku just takut kena tipu je.. Kalau xley COD, xpelaa..

    Just peringatan untuk online seller.. Kalau potential buyer tanya baek-baek, jawablah baik2.. aku pon salesman gak dulu.. walaupon banyak mana kerenah org, layankan aje.. dia nak beli barang kita kot..
    hangin gak aku.. Tapi, aku just jawab, Ok. fine.. It's okay.. I'll find another seller..

    Aku tak rugi ape pon.. worst case, aku beli kat kedai di SD jela.. RM1300..warranty setahun gak..
    Daripada aku hilang duit 1000++ kan?

    kepada org ramai, berhati-hati bila nak beli barang online..
    Kalau harga barang mahal, might as well COD..
    ok?

    to penjual medela FS RM1230 yang bernama S***, it's okay.. awak yang rugi 2unit Medela..
    If niat awak nak tipu saya, xpe;aa..atleast saya tak tertipu..
    Just, berbudi bahasalaa bila layan pelanggan..

    Breastpump vs Ultrabook

    Ameda rosakkkk!..
    Aku rasa sebab masuk dalam luggage aritu..huhu..
    Terhentak sana sini dlm flight..
    Stress aku bila pump 5min, dapat setengah oz je..
    setengah je..selalu, paling teruk pon bole dapat 3oz..haih..

    So, Ultrabook, bye bye...
    Dahlaa Anan gi Offshore skang nih..tataulaa camne nih..
    Priority mestilah kat breastpump..
    Ultrabook, tunggu dinner tahun depan je..
    Mana tau lucky draw ada ultrabook..ehhehe..