Pages

Thursday, 15 September 2011

kerja

Sekarang nih sangat byk kerja..sampai aku pon kadang2 da xle nak keep track..haih..rasa cam loser pon Ada gak tuh..adoyaii..
Skarang nih tgh nak end of financial year..byk plak order2 yang baru nak masuk..
Then kak mira tgh cuti bersalin(baby dia comel gile)..kene backup keje dia gak.
Nnti aku cuti kawen,kak mira lak tpaksa pening pale..aduii..tapi,aku rasa boss mmg da patut hire lagi sorang engineer.
Kami bertiga macam xcukup nak handle .huhu.
Nih pon aku bawak je keje balik..esok cuti,bolehlaa wat mana yang sempat..
Published with Blogger-droid v1.7.4

lagi 70 hari

Apalaaa nak jadik nih...Ada lagi 70 hari,tapi macam2 xprepare lagi..aduii.tadi bila yong msg,baru macam tersedar..haih..sape nak tolong nih?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, 13 August 2011

Wedding Preparation

Dah lama rasanye nak tulis pasal wedding preparation nih.tapi tak menyempat2..
AdnanFaizAbdulRahim pon macam busy jer..haih..
Antara list2 benda yang da siap:-
1) Honeymoon -nih dari tahun lepas da ready..ngekngok je..=p
2) Kad Kahwin- tgu draf dari amazon
3) Baju+mekap-da confirm ngan kak P..naseb ada kak P..takyah susah2 pening pale nak carik
4) Photog - Iqbal&Co. nih kene confirm betol2 ngan dia..
5) Dewan- Da bayar deposit sume
6) Catering - Dah ada org..cume xconfirm list juadah je lagi..
7)barang2 hantaran -byk yang da ada..
8)Guestbook - Aku buat sendiri je.takyah mahal2..haha


ermmmm..ape lagi aku perlu buat nih..
bile pikir, nak nanges pon ada..huhu..sape nak tolong nih.,
Sebelum nih, dedua buat do-no je..skang nih baru pening2 pale, lagi 100 hari je kot..adusssss..
Barang2 yang tak siap:-
1)Baju nikah -Wajib lepas raya
2)HIV Test & borang2 berkenaan-bulan 9 WAJIB setel
3)Pelamin - Kene jumpa yang berkenaan
4)Pengapit - tak bagi surat lantikan lagi


Aper lagi eh??hurmmmmm~~~

Tuesday, 19 July 2011

Kekasihku di Jakarta

Minggu nih minggu yang agak sedey..sebab teman bersuka ria takde kat KL..
Dahlaa takde roaming..internet aku pon takde..so, kesunyian gile..


1st day aku spend masa buat puding marble..
2nd day aku spend duduk dalam neo, tgk2 bintang, then tido awal..
3rd day aku tatau nak buat ape da..harinih ari ke-3..kalau rajen, aku wat muffin..tapi cam takde mood..=(

Makanye, semalam aku bersemangat nak gi carik broadband Celcom..gi Tesco dulu..tapi, takde pon kedai tepon(kalau bukak bisnes topup, sure laku nih)...so, aku buat U-turn, gi beli kat giant..naseb baek ada..
dengan tanpa kedekutnya,aku teros register line internet..takpelaa..biarlaa byr 68 asalkan dapat contact..cam org gile bosannye..huh..selama nih tak heran pon kalau takde internet..isk..
awak..baliklaa...=(

Monday, 18 July 2011

Kadang-kadang

"I'm sick of being the only one trying. When I'm long gone and no longer giving a damn, you're gonna wish you tried. "









kenapa??

Kenapalaaa blogspot nih sangat2 bengong..huh~..
Nak post aje, failed..uhhh

Wednesday, 18 May 2011

i Got my Own Electric Oven! =)

Semalam cuti sempena wesak..
So, aku n anan gi dating..lama rasanye tak gi dating berdua..huhu..
Gi beli barang2 hantaran kat OU sambil survey2 oven..
Oven tuh aku nak beli sbb nak buat cookies untuk goodies bag aku nanti..
specially handmade tau?hehe...
So, sebab kat OU takde oven yang menarik, Anan pon bawak aku gi courts.
Survey2, aku beli laa Elba Electric Oven 30L cam dalam gambar kat bawah nih..


Harga display kat courts hanyalah RM289.00 ..
dengan tambahan RM60 untuk warranty selama 3tahun..
1 to 1 replacement tuh..
Gambar kat atas nih aku amek kat website Bonson.com.my, mahal sket harganye compare to Courts.
So, aku pon gi bayar.. Sepatutnya, total buying = RM 349.00 sebab aku amek extra warranty 2 tahun.
Tapi, time tuh, cashier bitau aku, total RM259.00 termasuk extra warranty..
Terkejut beruk aku..biar betol murah camni kan?
Aku bayar jelaa..tak cakap byk pon..huhu..lepas dapat bil, aku tgk dia charge, RM199 untuk oven uh..huhu,,
hepi gile aku..dpt oven idaman ngan harga murah..
Pasnih, aku buat cookies on weekly basis laa nih.. =)

Thursday, 14 April 2011

Kastard jagung

Semalam, berjaya membuat puding jagung..Anan kata sedap..aku pon tataulaa sedap ke tak sebab aku tak suka makan apa-apa jenis kueh pon..Setakat nak tolong buat, bolehlaa..huhu.
Nak resipi puding jagung??
.
.
Bahan-Bahan
1. Jagung dalam tin-1cawan
2. Susu cair - 1 cawan
3. Gula -3/4 cawan
4. Tepung kastard - 1 cawan.
5. Air - 3 cawan

Campurkan semua bahan sehingga sebati, and masak atas api kecil.
Kacau sehingga pekat. Kemudian tuang dalam acuan.

Kacau sebatian dengan api perlahan..(mengambil masa yang lama jugak)

tadaaa..da pekat da sebatian kastard jagung..gaul dengan laju supaya dia tak keras

Inilah hasilnye..sejukkan dalam peti ais, baru sedap makan..=)

Wednesday, 13 April 2011

Western Dish

Semalam (12 April 2011), hati terasa gatal lak nak makan western..
So, balik kerja, belilaah barang2 untuk buat benda tuh..habis rm50 gak untuk wat tuh..yang mahal, sebab nak buat sos perap ngan sos blackpepper je..
Kat bawah nih ada resipi2 nye..

Bahan Ayam Panggang


  1. Isi Ayam
  2. Black pepper yang telah ditumbuk
  3. Adik Beradik Jintan
  4. Sos Tiram
  5. Sos Lea&Perrins
  6. Cili Giling Sikit
  7. Madu
  8. Sos Cili
  9. Garam
  10. Lada Sulah
  11. Aluminium Foil

A)     Gaulkan ayam bersama2 semua bahan2 perasa di atas dan perapkan di dalam aluminium foil..(Cucuk2 ayam ngan garfu kalau nak perasa masuk lagi pantas.). Biarkan sekurang2 2jam sebelum masak kalau nak rasa masuk dalam ayam.
B)     Letakkan ayam(yang dibungkus dengan aluminium foil di atas kuali leper/kuali beger/tempat pemanggang dan panggang sehingga masak.


Bahan Coleslow

  1. Kobis
  2. Lobak
  3. Mayonis
  4. Thousand Island

A)     Hiris – hiris kobis dan lobak nipis2.
B)     Rendam dalam air garam dan masukkan dalam peti ais kejap untuk kekalkan kerangupan.
C)     15 minit sebelum hiding,tos kobis tadi, dan gaul bersama thousand island dan mayonis secukup rasa.
D)     Hidangkan

Bahan Kentang Bakar

1.      Kentang
2.      Basil leaves
3.      Parsley leaves

A)     Rebus kentang di dalam air garam dan campurkan Basil leaves & Parsley Leaves.
B)     Setelah kentang empuk, toskan, dan sejukkan.
C)     Potong kentang dalam 3cm lebar dan masukkan dalam aluminium foil.
D)     Kemudian, panggang di atas kuali leper macam ayam tadi sehingga masak.

 Bahan Sos Black pepper.

  1. Bawang Merah -cincang
  2. Bawang Putih -cincang
  3. Cendawan Butang – potong dadu kecil2
  4. Lada Hitam yang ditumbuk
  5. Sos segera lada hitam
  6. Sos tiram
  7. Sos Cili
  8. Sos Tomato
  9. Sos Lea & Perrins
  10. Kicap Cair
  11. Kicap manis
  12. Kicap pekat
  13. Air
  14. Mentega
  15. Tepung gandum

A)     Cairkan mentega bersama tepung gandum dan kacau sehingga pekat.
B)     Sejukkan Di tepi seketika.
C)     Ambil kuali berasingan, dan tumis bawang merah dan bawang putih yang dicincang sehingga naek bau.
D)     Masukkan Semua sos dan kicap dan kacau sebati.
E)      Kemudian, masukkan lada hitam yang ditumbuk tadi..Kalau nak pedas, bubuh lagi byk,
F)      Kemudian campurkan sedikit air dan mentega bersama tepung tadi untuk melikatkan kuah.
G)     Masukkan cendawan butang dan gaul sehingga masak.
H)     Hidang bersama ayam panggang tadi

.
.
.
.
.
. Inilah hasilnya..tadaaaaa

Set nih aku buat bagi dekat Kak Ila..Seketul ayam dah hilang dari gambar..hehe..n ada tambahan garlic bread (buat sendiri) dan mushroom soup campbells.

Gambar-gambar ayam yang sedang dipanggang
Kentang yang direbus
 Set yang dihantar ke rumah Anan & Keju ( housemate anan) tak sempat nak upload..cepat sangat derang makan..huhu..apa-apa pon, sedap..sampai Keju suh hantar lagi esok..hehe..

Menu harini (13 April 2011);-
1. Puding Jagung
2. Bihun Goreng
3.Aiskrim goreng kalau jadik =P

Thursday, 31 March 2011

Sedeyy

- A folder named ANGAH have broke my heart-

CRUSHED macam tuh jek..uhh..Sabar..Sabar..
Walaupon takde apa2..tapi entahlaa..kecewa dan sedih sangat2..
need a break..nak tido dan padam folder uh dari ingatan..

Wednesday, 23 March 2011

Cara gubah fresh Flowers

ini bunga-bunga yang diperlukan..

tema pink-putih..
1. Mula-mula, basahkan span hijau tuh sepenuh mungkin(untuk bekalan air bunga2 tuh hidup).
2. cucukkan bunga putih yang besar2 sebagai base.

3. Cucuk bunga2 besar pink pulak.
4. Cucuk BUnga ros (jgn bukak petals lagi)

5. Penuhkan ruangan2 hijau dengan flower buds yang kecik2 uh
gambar bunga ros sebelum digunakan 
Last sekali, TADAAAA..cucuk hiasan2 baby breath tuh,,dan hiaslaa secantik mungkin..nih aku maen cucuk je awal2 uh..hahaha..

Sapa2 nak tempah bunga camnih, boleh contact aku/Aida / Azza..=)






Keletah kura-kura saya

Tadaaaa...kura-kura tgh makan kangkung...(baru teringat makanan derang da abes..haihh)

Dari kiri (kumi, __, __, Kuma)..lagi 2 tuh anak kak Aisyah..tatau nak bagi name ape,hehe

Myrtle Belangkas 1st Project

Ini hasil dari company kecik kami, Myrtle Belangkas Ent.( Gambar diambil dari Kamera Aida Narina. Full Entry:- Blog Aida ). Semua hantaran berjaya disiapkan dalam masa tak sampai 6jam..huhu

Mini Pelamin dari Makeup by Fiza. Kitorang tambah Love besar tuh ngan rose petals..

Choc dalam sarang burung..comel kan??ada burung dating2 lagi

baju nikah. dah jadik bunge teratai kot?hehe

Sejadah kipas..penat tgn Aida n Azza nak lipat benda nih

Buah yang berkilat2..hehe

Manisan dari Ibu pengantin

Sirih junjung yang paling lama nak buat..Kudos to Aida n Azza

Inilaa semua hantaran yang kami bertiga buat

Comel kann? tema fresh flowers

And lastly, gambar pengantin yang cun melecun 

Keletah Anak-Anak Rahfazillah

Tadi cakap pasal anak Kak Mira, Ini, turn aku cerita pasal anak-anak jiranku merangkap officemateku jugak..

Ini Afiq (M.Shafiq) dan Eisya(Nadia Shafiqah kot?)..
Awal2, dedua macam segan je ngan aku..tapi, makin lama makin kamceng..bolehlaa jadik kawan time bosan2 dok rumah..
Tapi, bahaya gak sebab Afiq salu nanges nak ikot aku balik..kesian kat ibu dia nak kene pujuk..huhu…sori kaki la..jom berkenalan ngan anak kak ila plak.hehe

Dua adik beradik nih sangat rapat..pandai jugak kakak nye jaga Afiq..Selalunye, apa yang Eisya nak makan, sure Afiq nak jugak..hehe...
Ini Eisya tgh tunjuk kat aku, cara menari kartun ape tah kat TV tuh..Aku da tua kan..tak updated sangat ngan gerak geri tarian kartun2 zaman sekarang..TV pon pakai aerial rm8 je..haha..
Si Afiq, tgk je 'Acik" nye nih..hehe




Aksi manje dari Afiq


Landing time kat perot acik yang sedikit "tegap" nih..haha


Muke terkejut setiap kali amek gambar..hehe
Aksi si Kakak..meh cek gigi meh..
maseh berbekas air mata..sebab tak dapat nak ikot aku balik umah kejap..huhu...sian Kak Ila kene pujuk..huhu




Keletah Aiman Mikhail b. Mohd Izwan

Hi..Nak perkenalkan kat semua kepada anak officemate saya iaitu "aiman"
Meh tgk gambar2 dia sepanjang kat Kelantan.


ini gambar dalam kereta ni..dia malu2 awal2 uh..lepas tuh kamceng..hehe

comel tak saya senyum? =D
Cakk!!..Hensem Aiman kat kenduri Kak Milin..pakai Oakley lagi..hehe
Cakkkkkkkkk!!!hihihiihihi..Sukenye dia maen spek.

nak lipat2 spek ayah nih..(gambar sebelum spek patah..hehe)..takpe aiman..kalau patah, mintak ayah beli lagi satu..=P
Gambar Aiman tgh kacau2 ibu makan..hehe..Ibu, Aiman nak sket ni..
dapat gak makan cendol..heehee..
Ada banyak lagi gambar Aiman..Akan diupload tak lama lagi..sebab gambar dalam kamera laen..hehe..




           



Wednesday, 2 March 2011

Pix here and there

Semalam cuci kerusi dan meja makan owner rumah lama..since dia sedekahkan je..(act, aku yang tak malu, gi mintak..haha)..perabot uh agak lama.berdaki2 da..makanye, aku mulakan operasi varnish..mmg power gile varnish uh..meja makan n kerusi makan bersinar2..takyah nak sental terok2 pon..



Gambar sebelum


Gambar selepas

Sup Buntut..gambar nih amek kat Cineleisure..sementara tgu maen bowling..ada tak org makan nih?huhu

Ini gambar kure2 aku yang 4ekor tuh..dok berenang2 dalam bekas uh sambil berehat bawah keta.. sabar ye sayang2 sekalian..tak lama lagi ada rumah baru..=D

Tuesday, 1 March 2011

Rumah baruuuuuuuuuuu

yea yea yea..rumahku syurgaku bakal diduduki pada akhir minggu nih..tak sabar nak cantikkan2 rumah..
nanti pindah2 barang, kemas2, wat baca yassin, azan satu rumah, wat kenduri2 sket..then boleh duduk sane.
sampai ibu pon excited nak duduk sane..hehe..

HappY

Kenapa??
Sebab da beli barang-barangan rumahku syurgaku nanti..hehe..

1. Periuk Nasi Panasonic


2. Iron 360degrees Panasonic

3.Panasonic Air dust Vacuum Cleaner

4. Elba Kettle..

5.Penyapu (cap korea)
6. Mop ( cap China)
7.Water Remover (cap Thailand)

Sekarang nih, tgu mesin basuh idaman, diamond drum..yeaaa!!..ohh...dengan Food Processor..dengan oven jugak..yeahaaa!!..
Duit gaji dan duit claim abes kat barangan letrik jelaa..huhu..naseb badan..Aku lagi rela beli barang elektrik dari beli handbag mahal2..huhu

Monday, 28 February 2011

I'm Alone

Sedih nye beberapa hari nih..
Tak jumpa pon Anan..Dia busy ngan kerja..Sabtu Ahad kerja..
Dia pon tak masuk opis..mmg tak jumpa la =(

Nak beli barang2 rumah pon takde org teman.So, malas nak beli..
Nak basuh rumah pon takde org nak tolong..huh..T_____T
semuanye kene sorang2 sekarang nih..
kalau dulu, ada gak kawan-Anan-
Tapi, sekarang,buat lah semua sorang2..

Malas nak buat apa2..

Saturday, 26 February 2011

25 Februari 2011

6.30 : bgn subuh n masak sup.
8.10 : gerak gi opis.
9.30 : kacau kak mira makan kuey teow dia..separuh gak aku makan..burpp..
10.00 : makan cheezels dan kopi o ais
12.30 : masa untuk potluck..makan dan makan dan makan.
2.00 : termuntah sebab makan byk
2.45 : sembahyang n ready gi meeting
3.10 : Gerak gi Tepat Teknik meeting.
4.00 : kacau2 sambil bersihkan laptop anan
4.30 : meeting start
5.30 : meeting abes
5.35 : gerak balik opis..JEM dan Jem dan Jem..dan Lapa!
6.40 : sampai opis, tukar suar, smayang, then gerak gi futsal.
7.20: maen futsal, sampai 8.20..byk jugak jaringkan gol..huhu..
8.30: revive dua tin..hauss gile..then lepask, dan lepak..
9.10 :gerak gi sek27..jemput anan, then makan A&W
9.30 - 10.30 : makan A&W double mozza beger..licin..sangat lapa..
10:40 : Jumpa pojak kat USJ 1..minum lagi.=D
11:30 : Hantar anan balik..
12:00 : Sampai rumah, mandi n lepak..

PENATNYE HARI INI..=(

Thursday, 24 February 2011

Yeaaaaa!!!!!

Yeay!! this weekend boleh amek kunci rumah baru..HAPPPYYYYY!!!..

-rumahku syurgaku, dan syurgamu jua..-
byk plan untuk rumah baru..huhu

1st sekali, nak wat kandang kure2...nak wat kolam kecik 1..huhu..
2ndly nak wat rumah kucing or rumah ayam..tak sure nak bela apa..
3rdly nak tanam serai, pokok cili, betik, halia, bawang, kunyit..huhu..

Wednesday, 23 February 2011

Tak Bosan Ker??


Selalu org tanye aku dan Anan soalan macamni..
“tak bosan ke hari-hari jumpa?”
Hmmm..pada kami, mmg tak pernah rasa bosan pon.. Kalau tak jumpa, lagilaa tak senang duduk.. kene gak jumpa macammana pon.. Tahun nih adalah tahun ke-9 kami bersama.. 9 TAHUN!!.. Lama kot..huhu..kalau kawen, anak dah darjah 2 or 3 da kot..huhu..tapi, nak buat macammana.tak kawen lagi.huhu..tapi, mmg tak rasa bosan pon..huhu.. Aku rasa antara sebab-sebab kami tak bosan adalah seperti yang berikut..* =P

  1. Anggap dia seperti kawan.. – Benda ni sangat penting sebab kalau kita treat pasangan kita sebagai org istimewa, banyak sangat “Do’s and Don’t”. Bila banyak sangat restriction, nak jumpa selalu pon malas. Pada aku, si Dia tuh adalah best friend aku.. Semua benda aku cerita.. walaupon benda yang remeh2.. Kalau sehari tak bercerita, mmg rasa tak lengkap. Huhu.

  1. Tak buat benda yang selalu couple buat – Selalunye, pasangan-pasangan sekarang nih, kalau keluar dating, mesti nak gi tempat makan istimewa, gi tgk wayang, shopping complex, etc.. Kalau aku jadik lelaki dan setiap kali nak kuar kene buat benda camtuh, mmg aku malas nak jumpa selalu..wat habis duit je..huhu.. Kitorang kalau keluar sama2, mesti pergi lepak mamak ke, kedai tepi jalan ke, alaaa…semua kedai yang kalau makan 2org, maximum rm25-30..selalunye, belas-belas ringgit je.. wayang?? Setahun, ada laa 2-3 kali keluar tgk wayang..sebab bosan jugak tgk wayang nih.. kecuali kalau ada cerita yang berbaloi2 untuk di tengok..heh.(selalunye, mmg takdelaa).. So, kitorang pergilah basketball court.. bersenam sket walaupon most of the time, dia je yang bersenam.. haha..

  1. Jangan keluar berdua – Bagi aku, kalau keluar beramai-ramai lagi best kot.. so, kalau nak gi makan tuh, mmg tak kisah sangat ada orglaen nak ikot.. Kalau nak gi merayap mana2 pon, lagi best gi beramai2.. ajaklaa kakak dia ke, adik dia ke ,housemate ke, officemate ke, semua pon boleh ikot..kitorang tak kisah..hehe.. Kalau keluar berdua setiap hari, sure cam tak best gak.. macam tak bergaul dengan org ramai..huhu..

So, itu antara tips2 nye laa..ada byk lagi kot.. Jangan anggap pasangan kita tuh membebankan.. Kalau kita berperasaan macam tuh, mmglaa bosan kalau nak jumpa selalu kan?hehe.. Apa-apa pun, harap-harap, semua pasangan kat luar sana tuh berbahagia..hehe.. Kalau ada masalah, berbincang elok2..=D