Pages

Friday, 19 September 2014

Priority

Waktu 24jam sehari memang xcukup...

Waktu bekerja

Waktu beribadah

Waktu menziarah keluarga

Waktu tgk tv

Waktu layan anak

Waktu tgk fb

Waktu main game

Waktu melepak ngan kawan2

Waktu kemas rumah

Waktu memasak

Dan lain lain aktiviti

Kadang2 mmg tak terkejar...

Makanya,ikotlah kepentingan...
Mana yang lagi penting dan berharga untuk kita...
Kerjaya? Ibadah? Anak? Kawan2? Keluarga? Hobi? Org asing di FB? Kawan2 yang mengarut2 di whatsapp?

Tak kira mana satu pilihan anda...ikotlah kepentingan...
Jangan ikotkan perasaan dan keseronokan..
Jangan menyesal di kemudian hari..

Semuanya takkan kekal di dunia...

Jangan bila dah terhantuk,baru nak terngadah..
Kita tak dapat beli masa...
Jadi gunakan sebaiknya..

Ingatlah amanah y dipinjamkan buat sementara..

Demi masa,sesungguhnya manusia dalam kerugian...

Ya Allah....
Jauhkanlah kami dari termasuk golongan yang rugi.. :(

Break free

Give yourself a break...

        You will realize the only person who are able to make you happy is yourself...

Don't overdo..

Don't overthink..

Don't focus on the problem..

       Instead,give yourself a break and focus on the solution...

Don't run away from your problem..

       You'll only create more problem for yourself...

Friday, 12 September 2014

Langkah langkah menjadi surirumah

Nak share pengalaman sikit macammana boleh berhenti kerja dari jadi engineer ke surirumah..

Langkah-langkah menjadi surirumah sepenuh masa :

1. Bincang dengan suami pasal kewangan keluarga sebab dia y akan tanggung nanti

2. Inform keluarga dan keluarga mertua

3. Setelkan semua hutang kad kredit y ada

4. Cancel semua kad kredit

5. Mansuhkan semua expenses bulanan yang tak diperlukan

6. Pastikan ada simpanan 2-3bulan gaji sebagai back up plan kalau nak buat side income

7. Mentality kena kuat especially kalau minat online shopping.. No more online shopping beli barang mengarut2 dan xperlu..

8. Beli buku masakan sebagai panduan nak memasak hari2 jika xpandai masak.. takkan surirumah nak tapau lauk dari luar je kan?

9. Bersedia secara fizikal kerana jadi fulltime housewife sesungguhnya lagi memenatkan..

10. Jangan risau jika takut bosan bila di rumah.. Percaya lah... 24jam akan terisi dengan kerenah anak2..

11. Bersedia dengan suara2 sumbang yang akan asyik dok mengata rugi belajar tinggi, jd surirumah.. tinggalkan kerjaya, gaji tinggi.. bukan derang yang tanggung pon..jadi, abaikan...

12. Jangan lupa kawan2... Nanti sunyi pulak xde org nak bercerita hal2 dewasa... Asek cerita Boboiboy,upin ipin ngan pororo je..hehe..

Persediaan bagi suami

1. Suami kena bersedia dari segi kewangan... Tak perlu mewah.. cukup makan,pakai,insurance,tempat tinggal,setel..

2. Suami kena faham rutin seorang surirumah.. sekali sekala bawakla isteri berjalan jalan sebagai bonus bekerja 24jam sehari.. takdela dia rasa terperap dalam rumah je.

3. Percaya dan yakin...rezeki datang dari Allah..bukan dari manusia..

4. Sentiasa support isteri dan masih menolong buat kerja rumah..

InsyaAllah...
Semuanya akan berjalan dengan lancar..
Pastikan niat betul...

Saya berhenti kerja dengan niat nak anak makin sihat.. tak lagi sakit..Alhamdullillah sejak berhenti,xpernah lagi sakit teruk sampai kena admitted hospital... Anak pon makin happy.. kita pon happy dapat tengok anak membesar depan mata.. rezeki, alhamdullillah xpernah putus lagi.. suami faham..keluarga faham..
Bagi yang masih ragu2, bincang elok2,buat solat hajat, solat istikarah,mintak panduan..
Kadang2 bila buat kira2 Mcm xcukup je duit..tp setiap bulan, cukup je duit..semua tu rezeki..:)

Sekian...