Pages

Friday, 19 September 2014

Priority

Waktu 24jam sehari memang xcukup...

Waktu bekerja

Waktu beribadah

Waktu menziarah keluarga

Waktu tgk tv

Waktu layan anak

Waktu tgk fb

Waktu main game

Waktu melepak ngan kawan2

Waktu kemas rumah

Waktu memasak

Dan lain lain aktiviti

Kadang2 mmg tak terkejar...

Makanya,ikotlah kepentingan...
Mana yang lagi penting dan berharga untuk kita...
Kerjaya? Ibadah? Anak? Kawan2? Keluarga? Hobi? Org asing di FB? Kawan2 yang mengarut2 di whatsapp?

Tak kira mana satu pilihan anda...ikotlah kepentingan...
Jangan ikotkan perasaan dan keseronokan..
Jangan menyesal di kemudian hari..

Semuanya takkan kekal di dunia...

Jangan bila dah terhantuk,baru nak terngadah..
Kita tak dapat beli masa...
Jadi gunakan sebaiknya..

Ingatlah amanah y dipinjamkan buat sementara..

Demi masa,sesungguhnya manusia dalam kerugian...

Ya Allah....
Jauhkanlah kami dari termasuk golongan yang rugi.. :(

Break free

Give yourself a break...

        You will realize the only person who are able to make you happy is yourself...

Don't overdo..

Don't overthink..

Don't focus on the problem..

       Instead,give yourself a break and focus on the solution...

Don't run away from your problem..

       You'll only create more problem for yourself...

Friday, 12 September 2014

Langkah langkah menjadi surirumah

Nak share pengalaman sikit macammana boleh berhenti kerja dari jadi engineer ke surirumah..

Langkah-langkah menjadi surirumah sepenuh masa :

1. Bincang dengan suami pasal kewangan keluarga sebab dia y akan tanggung nanti

2. Inform keluarga dan keluarga mertua

3. Setelkan semua hutang kad kredit y ada

4. Cancel semua kad kredit

5. Mansuhkan semua expenses bulanan yang tak diperlukan

6. Pastikan ada simpanan 2-3bulan gaji sebagai back up plan kalau nak buat side income

7. Mentality kena kuat especially kalau minat online shopping.. No more online shopping beli barang mengarut2 dan xperlu..

8. Beli buku masakan sebagai panduan nak memasak hari2 jika xpandai masak.. takkan surirumah nak tapau lauk dari luar je kan?

9. Bersedia secara fizikal kerana jadi fulltime housewife sesungguhnya lagi memenatkan..

10. Jangan risau jika takut bosan bila di rumah.. Percaya lah... 24jam akan terisi dengan kerenah anak2..

11. Bersedia dengan suara2 sumbang yang akan asyik dok mengata rugi belajar tinggi, jd surirumah.. tinggalkan kerjaya, gaji tinggi.. bukan derang yang tanggung pon..jadi, abaikan...

12. Jangan lupa kawan2... Nanti sunyi pulak xde org nak bercerita hal2 dewasa... Asek cerita Boboiboy,upin ipin ngan pororo je..hehe..

Persediaan bagi suami

1. Suami kena bersedia dari segi kewangan... Tak perlu mewah.. cukup makan,pakai,insurance,tempat tinggal,setel..

2. Suami kena faham rutin seorang surirumah.. sekali sekala bawakla isteri berjalan jalan sebagai bonus bekerja 24jam sehari.. takdela dia rasa terperap dalam rumah je.

3. Percaya dan yakin...rezeki datang dari Allah..bukan dari manusia..

4. Sentiasa support isteri dan masih menolong buat kerja rumah..

InsyaAllah...
Semuanya akan berjalan dengan lancar..
Pastikan niat betul...

Saya berhenti kerja dengan niat nak anak makin sihat.. tak lagi sakit..Alhamdullillah sejak berhenti,xpernah lagi sakit teruk sampai kena admitted hospital... Anak pon makin happy.. kita pon happy dapat tengok anak membesar depan mata.. rezeki, alhamdullillah xpernah putus lagi.. suami faham..keluarga faham..
Bagi yang masih ragu2, bincang elok2,buat solat hajat, solat istikarah,mintak panduan..
Kadang2 bila buat kira2 Mcm xcukup je duit..tp setiap bulan, cukup je duit..semua tu rezeki..:)

Sekian...

Wednesday, 20 August 2014

Bekerja dari rumah

Ada org kata,surirumah xboleh dpt gaji...
Tapi,diorang xtahu,ramai surirumah y bergaji lebih 4digits sebulan...

Haaaa...mcm xpercaya kan?

Y penting,bukan skim cepat kaya...

Banyak lagi cara untuk tambah pendapatan...

1.jual beli emas
2.jual beli saham
3.berniaga
4.Jaga anak org

Dan banyak lagi...

Macam saya,saya jugak surirumah..
Saya pilih untuk jadi surirumah...
Pendapatan tambahan saya,datang dari berjual Qaseh...

Setiap bulan dapat bonus..
Produk pon senang jual..setiap minggu kena restock..
Ada masa,sampai 2x Seminggu kena restock..

Kalau berminat nak tahu mcm mana nak join saya dan Qaseh Gold,boleh hubungi saya.. :)

Whatsapp/msg : 012-9221876

Wednesday, 13 August 2014

Kencing manis ketika mengandung @ GDM

Alhamdullillah..... 
2nd pregnancy ni xde langsung kencing manis..baru lepas kena minum air gula...
Kalau dulu,sampai kena amek insulin 3x sehari...hari2 cucuk perut sampai berlubang2..
Semua berkat amalkan sole..Hehe...dulu xkenal dengan sole ni..

Pada sesiapa y ada kencing manis,muda,tua,pregnant ataupon tidak,y nak mencuba kawal kencing manis,bole try sole..Insyaallah...xmahal pn..rm52 je.. Ada yang da try , dari bacaan gula 20 , boleh normal ke 4.. dah stop insulin pon.. insyaAllah....



Cara minum pon senang je..
setiap pagi : 3ml + 1mug air, minum sewaktu perut kosong
Sepanjang hari : 5ml+1.5ml : amalkan minum sepanjang hari.



BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.
InsyaAllah bermanfaat

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Blog : http://wanie-qasehgold.blogspot.com/
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh



Friday, 4 July 2014

Apa dah jadi??

Waaa.. Lamanya tak sentuh blog nih..
Ingatkan bila jadi housewife, makin byk masa lapang..
rupanya kerja office lagi banyak masa lapang..
Susah sebenarnya jadi fulltime housewife nih..huhu...

Qaseh Gold..
Sekarang nih, aku masih jadi pengedar Qaseh Gold.
Alhamdullillah...sambutan menggalakkan..
Feedback dari customer pon okay.. 
Esp di bulan-bulan puasa nih..
Ramai yang kata bertambah bertenaga..
Yang menyusukan anak pon kata susu bertambah..
Happy sebenarnya bila dapat tolong kawan-kawan..
Awal-awal nih, mmg takdelaa nak dapat income ratus-ratus, apatah lagi ribu riban dengan Qaseh..
Tapi, hati rasa lapang, rasa lega dapat tolong org.. =)
Takde laa rasa berniaga sangat pon..sbb tak keep track pon..huhu..
Takpe..baby steps.. Target dlm setahun, nak jadi stokis.. doakan ye?


Rumah
Rumah yang kitorang beli tu da nak siap da..
patut bulan sembilan ni..
Gementar..
Ikotkan keadaan savings aku ngan anan, campur ngan EPF, bolehlaa nak extend dapur, buat laman etc..
Tapi tak sure lagi.. tak buat kira2 lagi..huhu..roughly macam cukup utk bayar cash..
Tapi bila pikir, baby nak lahir..then aku pon tak keje, tataulaa nak standby utk bayar sewa ke x..
aku ngan anan pon tak go through details lagi..ikotkan hati, nak extend dapur utk asingkan wet & dry kitchen & dining area & bilik bawah utk tetamu.tapi tataulaa...
Doakan supaya rezeki kami cukup utk buat semua tu.. aminnnnn..

Pregnancy
Sekarang baby da masuk 22 minggu..
As expected, ada GDM and Placenta Previa..
Cuma kali nih placenta previa type 3.. Uri lagi dekat dengan pintu rahim..
Setiap minggu ada je bleeding..
tapi bukan fresh blood..so, aku tak risau sgt.. 
Baby pon still gerak2..harap2 semua okay..

InsyaAllah, kali ni baby perempuan.. dah 2 x g scan, nampak perempuan..
Alhamdullillah...
Walaupon tataula nak handle perempuan camne..
Ngan Syahmi ni bole laa ganas2..huhu..

itu jelaa kot yang sempat di update sekarang nih..huhu..
btw, barang2 baby aku ada dijual di theshopaholicboutique

bolehlaa jenguk2...macam-macam lagi ada dijual di sana..=)

Saya pengedar sah produk Ana Edar..

BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.
InsyaAllah bermanfaat

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Blog : http://wanie-qasehgold.blogspot.com/
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh


Friday, 30 May 2014

Anak Asthma / bronchitis?

Lama dah nak kongsi info ni..Tapi xsempat2...info mengenai bronchitis dan asthma di kalangan bayi...

Timeline cerita:
January 2014-1st time Syahmi kne bronchitis...warded 4hari...neb every 2hours,then 4hours..ubat batuk,ubat selsema and antibiotics sepanjang 4hari..dapat elak hydrocort.. but,sadly,Dia allergic dgn antibiotics..Walaupon Da bertegang urat ng doc kata Anak eczema y teruk,dan alahan dgn byk benda,dia still xnak dengar..bila Da tgk sendiri eczema naek after antibiotics,baru nak caya...
2 weeks after admitted,kena bronchitis lg..neb for 3days dgn ubat2 dr doc...
End Feb -Genap sebulan after 1st admission,achute bronchitis lagi sekali..warded 4days at different hospital..luckily,doc ckp there is no need for antibiotics Kalau kne bronchitis..so,on neb,ubat batuk dan selsema...
Genap sebulan after 2nd admission,start wheezing..entah camne,terpikir nak bawak g jumpa doc Nadir kat Wangsa Maju..Dari Opis kt pavi,balik klang amek Anak,bawak g wangsa maju..

Finally, aku jumpa solution Walaupon kena marah dengan doctor Nadir...SEBAB?(padan muka aku)
1.baby xkan Kena bronchitis..UNLESS,pernah mkn ubat batuk/selsema/tahan gatal..
2.Bila warded kat hospital,bronchitis terus hilang kenapa?sebab semua kahak2 dan lendir akan mendap..Dan hospital selalunya guna steroids semasa neb..(isk)

MAKA,NAK BUAT CAMNE?
1.Stop bagi ubat Batuk,selsema dan tahan gatal kat bayi
2.Belajar buat fisio ssendiri untuk keluarkan kahak..Walaupon lambat sgt nak sembuh,tapi kahak xkn mendap
3.once anak start batuk/selsema,start steam percussion..

HASIL?
1.Last week of every month,Syahmi akan dapat batuk selsema..Tapi,sebab buat steam percussion dan keluarkan kahak,dapat elak dr wheezing/neb..

Sape y Anak salu kena warded Sbb bronchitis, aku sgt syorkan walaupon sekali,bawak jumpa doctor Nadir dekat wangsa maju,seksyen 1 ni.. Ilmu y dia kongsi,rasanya sangat berguna dan membuka mata...
Tapi,nak jumpa doc ni,kne tgu dlm 3jam laa jugak..Sbb ramai sgt patient..Tapi,sngat berbaloi..Dan di antara klinik y buat fisio utk keluarkan kahak..merata cari kat klang xjumpa..


Ilmu tambahan lepas jumpa Dr.Nadir td.. 
budak y ada family history asthma,disarankan buat steam percussion atleast 2x seminggu walaupon anak xselsema /Batuk..
bila Ada org keliling sakit,buat setiap hari..
once dia Start batuk/wheezing,buat setiap 2jam..

(ingatkan aku buat 3x sehari Da cukup byk da..Huhu..)

P/s 1:Mind you,buat steam percussion to infant below 2years old,sgt mencabar..org tgk kita,Mcm nk dera anak je..Tp mmg berkesan..Walaupon Anak Da menangis meraung..
P/s 2:even org dewasa y selsema Batuk pon Bole buat steam percussion...
Cuma,aku tambah minyak habbatussauda dlm air waktu buat steam percussion, dan bg madu+hbatussauda sekali sehari..
Garlic pill and garlic socks sbg tambahan bila selsema..
Dan Qaseh Junior setiap pagi dan malam..

Sesekali,cubalah beli dan Baca buku Rasullullah is my doctor.. Berubatlah dengan makanan-makanan sunnah..

Sekian...

Disclaimer: Ini hasil perkongsian dari pengalaman aku sendiri dan nasihat dr doc.. bukan nak anti ubat,anti doctor,anti hospital.. boleh consult dengan doc Nadir sendiri..



BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com

Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh

Saturday, 17 May 2014

Risau susu merudum menjelang Ramadhan?

Risau susu merundum menjelang Ramadhan?
Saya ada tips... Jangan Skip makan sahur..
Makan nasi sewaktu sewaktu..
Jangan skip waktu pump..
Jangan fikirkan yang susu berkurang..
Sentiasa positif..

Air suam dan kurma juga jangan dilupa..
Ini kerana kurma dapat membekalkan tenaga..

Di kala sedang melawan sakit contraction nak bersalin pon,
seeloknya kunyah kurma..

Tapi, ramai yang tak tahu,
Kurma dan juga habbatus sauda sering kali digunakan sebagai milk booster
untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.. 
Natural milk booster..

cuma kadang-kadang, kita tak sempat nak makan.. 
Dengan mengambil Qaseh Adinda, InsyaAllah dapat membantu pengeluaran susu.. 
Ini kerana kandungan kurma dan habbatus sauda yang terdapat didalam ramuannya..

Saya sendiri pada mulanya mengambil untuk membantu 
pengeluaran susu di samping sebagai makanan tambahan ketika mengandung.. 
Alhamdullillah, walaupon hampir 4bulan mengandung, 
saya masih dapat menyusukan Syahmi yang 
berumur 1tahun 8bulan.. 
Badan pon tak terasa begitu letih dan lesu.. 

InsyaAllah bermanfaat.


                            



BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh

Thursday, 15 May 2014

New Journey

Alhamdullillah..

Bermulanya 13 hb May 2014, secara rasminya Saya mengakhiri career sebagai seorang Engineer.

Bermula lah kehidupan sebagai surirumah sepenuh masa di samping berniaga produk Qaseh Gold secara Online.

Di harap keluarga, saudara mara dan sahabat handai dapat meyokong usaha murni untuk memartabatkan makanan sunnah.. Jadikan dia sebagai rutin harian hidup kita..
Tidak kira lah memakan secara raw, ataupon mengambil rumusan khas daripada Ana edar.

InsyaAllah, dah duduk rumah ni, dapatlah memberi sepenuh perhatian kepada anak comel saya, Syahmi Fawwaz dan adiknya yang masih berguling guling dalam perut..hehe...


BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh


Tuesday, 15 April 2014

Kerjaya vs surirumah sepenuh masa vs bekerja dari rumah

Satu keputusan yang agak major dalam hidup aku..
Aku putuskan nak jadi surirumah sepenuh masa buat sementara waktu..

Sekarang, menghitung hari sebelum memulakan hidup baru.
Mungkin tiada lagi kebebasan dalam berbelanja..
Tapi hati dah tak sabar nak duduk rumah bersama Syahmi..
nak start modul homeschool untuk dia..

Bagi aku, menjadi surirumah sepenuh masa ni mmg cita-cita dari dulu..
Aku nak duduk rumah, jaga rumah, jaga anak..
Pagi, nak masak untuk suami ngan anak2..
Petang bila suami balik, semua da tersedia..
Rumah pon sentiasa kemas..

Beberapa bulan pertama mungkin adalah masa yang paling sukar.
Sebab aku masih ada tanggungan kereta, insurans aku, insurans ibu, insurans syahmi..
Tapi, insyaAllah, aku bercadang nak bukak bisnes sendiri..
Bisnes ape, tak dipastikan lagi..
Tapi insyaAllah..di mana ada kemahuan, di situ ada jalan..

Rugi tak bila tak jadi engineer?
Mungkin org luar akan kata, rugi belajar tinggi2, last2 jadi surirumah..
Tapi bagi aku, dapat didik anak kat rumah lagi bermakna..
Ini pengorbanan yang paling besar rasanya..
Dan aku berterima kasih kat suami sebab sentiasa menyokong.
Dia pon dah tak sanggup kot asek tgk aku tensen je memanjang.

Aku just mengharap ada rezeki laen untuk keluarga kami.
Rezeki di bumi Allah ni besar.
Bukan setakat jadi engineer je..
Mana lah tau bila kerja sendiri, pulangannya lagi besar.

Bagi yang masih nak decide untuk berhenti kerja atau tak,
ikotlah naluri..kata hati..
Percaya dan yakin dengan rezeki Allah..
Tak perlu jadi kaya..
Sebab duit takkan pernah cukup..
Asalkan satu keluarga hidup bahagia pon da ok..

InsyaAllah..Semoga segala usaha dipermudahkan...

Friday, 28 March 2014

Qaseh Gold

Okay....

Sekarang aku da jadi pengedar Qaseh Gold..
Mula-mula ingat nak try untuk diri sendiri memandangkan da mengandung ni..
Tapi, alang2, masuk jela ahli..

Bole jadi pengedar dan share kebaikan minuman Qaseh nih..

Qaseh ada beberapa produk..
1) Qaseh Kekanda - RM 71.90
2) Qaseh Adinda - RM71.90
3) Qaseh Junior - RM 60.00
4) Mineral Sole - RM 52.00
5) Garam Masakan - RM 15.90


Apa sebenarnya Qaseh Gold Adinda & Kekanda ni?

Qaseh ni sebenarnya minuman kesihatan, berasaskan ramuan yang diiktiraf sebagai makanan sunnah seperti kurma, madu, habbatus sauda, buah tiin, zaitun, delima dan air zamzam..

Di samping itu, ia juga diperkaya dengan kehebatan gam arab sebagai prebiotik semulajadi dan herba tradisi seperti za'faran, Ginkgo dan sirih..

Tambahan pula, ia ditambah dengan herba khusus Tribulus, Guarana dan Ashwaganda (Qaseh Kekanda) serta Passiflora,pegaga dan manjakani.(Qaseh Adinda).


Golongan yang sesuai mengambil product Qaseh Adinda/Kekanda:-

1) Suami / ayah
2) Ister / Ibu
3) Pekerja yang menggunakan tenaga fizikal
4) Pekerja yang banyak menggunakan tenaga minda / berfikir
5) Pasangan yang akan mendirikan rumahtangga
6) Pasangan yang berusaha untuk mendapatkan zuriat
7) Wanita mengandung, melahirkan & munyusukan anak
8) Pelajar universiti/Kolej.


Qaseh Adinda / Kekanda dapat membantu mengatasi masalah:-

1) keletihan / kelesuan
2) Batuk / sakit tekak
3) Selsema
4) asthma
5) Gastrik
6) Gout
7) Migrain
8) Buasir
9) resdung
10) Sembelit
11) Tekanan darah tinggi
12) Masalah wanita seperti keputihan dan haid tidak teratur
13) Kurang keinginan seksual
14) Anemia
15) Kebas-kebas ringan
16) susah tidur
17) sakit sendi
18) Sakit tumit
19) Stress.

Kebaikan Qaseh Adinda/ Kekanda

1. Membekalkan tenaga
2.  Awet  Muda
3. Membantu usaha mendapatkan zuriat
4. Menguatkan sistem immune
5. Melancarkan darah
6. Membanyakkan susu ibu
7. Menstabilkan hormon
8. Menstabilkan mood
9. Mencerdaskan minda
10.Meningkatkan libido & keintiman suami isteri
11. Melawaskan pembuangan
12. Mempercepatkan proses penyembuhan
13. Mengawal tekanan darah
14. Menaikkan seri wajah.

 Kalau berminat nak try, or nak jadi ahli/dropship agent, bole contact :-
Hazwani - 012-9221876 =)





 BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.
InsyaAllah bermanfaat

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Blog : http://wanie-qasehgold.blogspot.com/
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh

Tuesday, 18 March 2014

ehem!.. I'm Pregnant!

Yeahhhhh!!

Setelah berbulan mencuba, akhirnya dapat jugak rezeki yang tidak ternilai nih..
dan kebetulan Achik pon pregnant.. Kalau Nisa pon pregnant, syok nye...ramaila baby akhir tahun nih..
Apa-apa pon, aku harap, kandungan selamat.. Tak sabar nak tunggu kelahiran dia.. =)
Sekarang baru 6minggu setengah.. EDD =8 November 2014 nih..=)

Pregnancy kali ni pon start dengan berat yang sama.. 63.3 kg..huhu..
harap badan kekal aktif macam dulu. Cuma aku kurangkan travel sebab nak elakkan bleeding lagi.


Hasil keputusan UPT yang ke empat..haha..sbb tak percaya, terpaksa cek byk kali.

Main bersama Naufal yang sama-sama akan jadi abang.. Tapi Syahmi asek kena buli je..hehe..

Syahmi bersama cat kesayangan.. Kena didik dia supaya sentiasa sayang menyayang.

Syahmi pow nenek nak beli Poby.. Nenek nak belanja basikal, dapat Poby plak.


Happy betol dapat Poby.. nak bawak merata-rata Poby dia uh.. Harap-harap abg Syahmi boleh jaga adik elok-elok nanti.. Ibu sayang Syahmi.. muahhhh.

Wednesday, 19 February 2014

Anak cirit birit / Rotavirus / Stomach Flu

Khamis lepas, Syahmi tiba-tiba dapat rotavirus. Dia start muntah, then malam tu cirit birit / diarrhea.
3kali kitorang tukar cadar sbb muntah dan diarrhea yang banyak sangat. Dia pon lesu. Dia makan/minum apa saje, sure keluar balik.

Dah bagi probiotic / olivenol / garlic, tapi semua keluar balik tak sampai seminit. Tempoh cirit birit pon lama. Khamis- Selasa (6 hari).

Aku bawak gi jumpa doc. Doc kata kena viral fever. sebab pagi Jumaat tu dia da start demam (38degC). Doc bagi smecta+enerzal.

Sabtu, Ahad mmg tak keluar mana-mana. sebab dia lesu je.. boleh nampak tulang rangka dengan tulang belakang dia..kesian sangat tgk dia..

kadang-kadang, dia kembung..Nasib baik kitorang dpt keluarkan angin dia.. baru dia lega nak tidur.
Doctor kata, takde ubat untuk baby. Just kena pastikan dia minum air secukupnya.

Mula-mula, ingatkan keracunan makanan. Sebab Syahmi still suka kutip-kutip masuk mulut.. takut termakan inedible food ke..Tapi doctor kata bukan.. Bila tgk sign, macam kena rotavirus je.. Aduii..
So, kalau anak korang terkena rotavirus / anak cirit birit, macam mana nak buat? Meh I story :-

Tanda-Tanda Rotavirus

1)Muntah
2)Cirit Birit (watery diarrhea -kaler hijau)
3)Demam
4)Lesu

Duration
1) Incubation = 1-2 days
2) Diarrhea = 2-8 days

Cara-Cara Merawat

1) Bagi air secukupnya. Elakkan dairy product, fruit juices, and high sugar drinks.
2) Bone broth soup - Sup ayam/tulang/daging- reneh dalam sejam dua bersama halia, dan garlic.
3) Air kelapa - yang ni berkesan untuk Syahmi. Tapi dia minum setengah gelas je. Aku minum 3biji kelapa dalam masa sehari semalam. Aku redha je minum banyak-banyak dengan harapan electrolytes dlm air kelapa akan mengalir dalam susu untuk Syahmi. Alhamdullillah, berkesan.
4) Probiotic - Untuk menstabilkan bacteria dalam perut

Jumpa doktor / bawak ke ER jika:-

1) Anak dehydrated
2) Demam terlampau tinggi (38.5 degC ke atas)
3) Berak berdarah
4) Cirit Birit lebih 24 jam

Tanda- Tanda dehidrasi

1) Anak tidak kencing. (pampers kering untuk 3-4jam)
2) kencing kuning dan berbau
3) Lesu tidak bermaya
4) Kulit anak kering dan tidak anjal seperti biasa
5) Mulut dan lidah kering
6) Menangis tanpa air mata
7) Tidak berpeluh

Rotavirus adalah penyakit yang normal. Ada kajian yang dibuat menyatakan bayi akan mendapat rotavirus sekali sebelum umur 5tahun. bagi aku, tak perlu ambil rotavirus vaksin. Lagipon ada DNA babi dalam Rotarix tu. Just, kena pandai jaga time anak rotavirus. Pastikan mengambil air secukupnya. Kalau tak, bawak pergi hospital untuk IV drip.

Dehydration pada bayi adalah merbahaya. So, ibubapa kena aware dan memerhatikan anak-anak semasa diarrhea.

Rotavirus juga berjangkit. So, kebersihan adalah faktor utama supaya tidak mengjangkiti orang laen.
Tidur sepanjang masa. Badan pon makin kurus

Seluar dan baju kena tukar lebih 10 kali sehari. takde sempat nak matching

Balik rumah, terus tidur. tak senyum pon

Bye - bye diarrhea.. last day di Klinik maen-maen dekat bilik doctor.


QASEH GOLD MAKANAN SUNNAH UNTUK SEISI KELUARGA
BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.
InsyaAllah bermanfaat

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Blog : http://wanie-qasehgold.blogspot.com/
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh

Wednesday, 5 February 2014

Syahmi Fawwaz, 16months - eczema dan ASTHMA..

Sedaya upaya dari dulu aku berdoa agar Syahmi tak kena asthma.. Tapi rupanya, kena jugak..betollah orang kata asthma dan eczema ni penyakit adik beradik..saling berkait.

Syahmi kena asthma attack on 12th January 2014. Aku di Kerteh, Anan di Singapore. Terus aku cancel flight, booked flight baru and balik terus sbb Syahmi admitted kat ward. Susah bernafas, taknak minum, taknak makan..

Punca asthma :
First Attack , Aku suspect berpunca dari air suam yang berklorin dengan gabungan habuk2. Sebab a day before tu, aku bawak Syahmi ke rumah sepupu.. And mmg dia tiba-tiba selsema and batuk non stop kat situ.. sangat pelik kenapa.. balik tuh terus bg madu and olivenol. Okay la sikit.. waktu dia hantar aku ke KLIA pon dia macam OK je. esoknya terus asthma attack..admitted 4hari, 4x sehari amek neb.

Second attack, a week after that, aku bawak gi rumah sepupu yang laen jugak.. Kat sana, terkena asap orang bakar kambing agaknya.. terus esoknya asthma balik..amek neb 3kali sehari.

Third attack, 31 january.. Dia makan kismis xbasuh..malam tuh terus batuk.. wheezing sound, persistant cough..esoknya pon amek neb 2x.

Rawatan Asthma :

Masuk hospital, Doctor prescribe neb, antibiotik, ubat cair kahak, hydrocort. at first aku refuse bagi antibiotic and hydrocort.. Sbb time nak bagi uh, wheezing sound da takde.. batuk pon da takde.. tapi,doctor tak datang check pon..just prescribe through phone. Bila nurse nak bagi, aku refuse. aku nak jumpa doctor. Esoknya, doctor datang, bagi ceramah tentang pengalaman 35tahun dia as paeditrician mengatakan budak takkan allergy dengan antibiotics and hydrocort uh just small amount of steroid. Aku bertegas taknak jugak. so, dia mengalah dengan hydrocort, tp still bg antibiotic. Just aku topup ngan probiotic..
Masuk je antibiotic, Syahmi dapat rashes yang teruk kat kaki.. garu sampai berdarah dekat tag nama dia..even pergelangan tangan pon kena rashes. nurse nak masukkan antibiotic kat tgn pon tak dapat sebab xleh masuk pon dlm tgn dia..tataulaa darah beku ke hape..tp nurse cucuk je, abes keluar antibiotic dengan darah kat tangan..terus aku suh nurse bukak..
So, dia bagi oral antibiotic je.Bila nak discharge, baru doctor uh dok cakap baek2 "owh, eczema dia teruk eh?abes alahan"..
dalam hati aku, rasa nak bash je..aku berpuluh kali dok cakap eczema syahmi teruk..just time admitted uh, kulit dia tgh ok..mmg licin je..pipi, kaki, tangan. masuk hospital, terus naek balik..

Second attack, bagi salbutamol and neb.. rashes makin teruk..so, aku stop salbutamol.. aku up dosage olivenol and madu..pastu bagi apricot.. rashes terus stop..just kena heal balik jela which will takes months to achieve.

Third attack, aku just bagi neb and madu.. tak bagi kena aircond, tak bagi dia maen air, bagi mkn garlic pill, olivenol, and vit c (sodium ascorbate).. baru ok..

So, lepas ni, aku akan cuba untuk elak dari trigger factor : buah-buahan kering kena basuh dulu.rendam dalam air suam sekejap untuk hilangkan so called food grade sulphur, tak boleh habuk,debu, air minum kena bersih.

Bagi aku, treatment yang berkesan- sodium ascorbate (untuk stop selsema), madu (untuk batuk), garlic pill (cairkan kahak).. Kalau teruk baru amek neb.

Just berdoa, Syahmi tak kena Asthma attack lagi..Amin..




Neb sampai tertidur .Penat da meraung melawan neb

pergi maen di wad kanak-kanak. excited nak pakai snow gloves ayahngah bagi

Syahmi, seluar pendek dan gloves

Berjalan-jalan di wad sambil tolak trolley nurse

Syahmi belajar pakai kasut sendiri

antara syringe yang berjaya dikumpul

Baby cot nih jadi tempat dia maen je..maen cak cak

sebelum amek nebulizer, punyalaa ceria maen gelungsur.

Tuesday, 7 January 2014

Eczema?..Anak tak jalan lagi?

Syahmi tak boleh jalan sendiri lagi..
MInggu depan da masuk 1 tahun 4bulan..
Perasaan aku?..
Aku tak risau...
Tapi aku rasa jengkel*annoyed*..
Sebab ramailah yang dok komen..
"Lambatnya dia berjalan"..
"Nih malas nih.."
"anak aku/cucu dia/anak dia, umur 3bulan  7 bulan da berjalan" -saje over.
"Doktor tak cakap apa-apa ke dia tak berjalan lagi?"
"nih da lambat ni..selalunya 8 bulan org da berjalan, berdiri"
dan macam-macam lagi...
Macam-macam komen..
Ini pendapat aku....
Korang tahu 8 bulan, Syahmi buat ape?
Dia tak sempat pon nak merangkak, mengengsot semua tu..apatah lagi berjalan...
Kenapa???
Sebab tangan kaki dia sibuk menggaru!!..
kaki tangan berdarah akibat menggaru..
Please lah..
Stop comparing anak-anak yang bertuah dapat berjalan awal dengan anak aku yang diberi sedikit ujian...
Sila terima kenyataan pembesaran setiap budak tak sama...
Tempoh untuk budak berjalan, adalah sampai 18 bulan..
anak korang dapat jalan awal, ucap je syukur..
Anak korang tak kena eczema, ucap je syukur..
Jangan nak hina or perkotak katikkan anak aku...
Tak payah nak compare Syahmi dengan budak laen..
Aku bukan buta..
Aku boleh tengok bila budak-budak laen berjalan..
Ramai je kawan-kawan aku yang anak-anak derang da boleh jalan..tapi, xdelah sibuk nak compare-compare...
Kalau rasa nak komen sangat, just ckp "nanti-nanti dia berjalan lah tu..itu normal..
Korang pon pernah jadi ibu kan?ada yang jadi nenek da pon..
Xkan lah tatau perasaan seorang ibu bila asek nak compare-compare..
Sampai kadang-kadang aku malas nak gi apa-apa majlis..
Yang tegur pipi merah satu hal...
itu ruam susu tuh.. kena sapu shaklee, amway, arang, gincu...
Please....
Lebih baik korang diam dari berkata-kata...
Tiba- tiba aku ter emo..
uhhh..
Rutin dia sewaktu kecik, memang menggaru..
Pipi berdarah, kepala berdarah, tgn berdarah, lutut berdarah..itu biasa..
Aku terima seadanya..
Aku just boleh berdoa semoga dia cepat sembuh..
Perjalanan yang masih jauh..
Dan, sila hormati keputusan aku bila aku tak bagi anak aku certain makanan..
jangan sesedap mulut nak sumbat anak aku macam-macam..
Sebab yang menanggung, bukan korang...

garu..Garu..garu..

garu sampai tertidur..

garu sambil menangis..

Redakan gatal dengan bedak sejuk

Garu sampai kemerahan

garu sampai luka

Menangis bila tak tahan

Menangis bila terlampau pedih..

*berat mata memandang, berat lagi bahu memikul..harap paham..*
Sape yang cakap eczema adalah masalah kecik berbanding campak, sila campakkan diri korang masuk sungai gombak...
Korang tak rasa, memang korang bole cakap...
Dan aku da stopkan vaksinasi anak aku..last vax 5bulan..
Aku bukan anti vax, anti doctor or pape yang korang nak label..
tapi, setiap kali lepas vax, eczema makin naek..
So, sebagai org yang waras, patut ke aku teruskan?

So, kalau nak kecam aku sebagai ibu yang tak bertanggungjawab sebab tak cucuk MMR and so on, boleh pergi ke lombong..
jangan riak sangat dengan vaksin..
Kaji dulu apa yang ada dlm uh..
Aku da kaji...
Dan aku da buat keputusan..sila hormati..
Kalau tanak hormati..sila pergi hormati.



Steroid-free eczema kid

TINGKATKAN IMMUNE SYSTEM ANAK BERSAMA QASEH JUNIOR
QASEH GOLD MAKANAN SUNNAH UNTUK SEISI KELUARGA
BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.
InsyaAllah bermanfaat

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Blog : http://wanie-qasehgold.blogspot.com/
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh