Pages

Wednesday, 26 June 2013

26 June 2013

Pertama kali tinggalkan syahmi utk outstation..uwaaaa..sedey gila nak tinggalkan dia tadi..huhu..Dahlaa tetibe je neo xley start..206 plak abgh pinjam sbb keta alfa dia masuk bengkel..mmg malang jugaklaa..macam xbg pergi je..kul9 da bersiap nak keluar..ingatkan nak pergi klinik dulu sbb mata anan tiba2 je ada ketumbit plak..huhu..teros xjadi..anan jalan kaki keluar utk cari taxi..tatau dia da sampai mana td..kesian jugak..tgk berpeluh2..naseb baek ada taxi lalu dekat area kwsn perumahan kitorang..
Time anan keluar,syahmi da start manja..dok peluk je aku..mcm tau2 je dia nak kene tgal..sempat jugakla susukan dia tadi..bg dia tdo kejap sementara taxi sampai..
Bila masuk je dlm taxi,uncle tuh pasang radio,teros dia terjaga..muka pelik2 je pandang aku..sbb radio uncle uh lagu india..ala2 hindi punye..dia pandang je aku sambil kerut2 dahi dia..mesti dia pelik,apelaa y uncle ni pasang..hehe..sampai rumah umi,pandang sedey je kat kitorang..Alaaa...beratnya hati nak tinggalkan dia..sabar eh syahmi..esok mlm ibu balik..
Sekarang ni,ada dlm flight da..lagi sejam sampai laa labuan..kenyang ni...nih kali kedua kot naek mas..sebelum ni naek aa,firefly,ngan sia..mmg laenlaa servis dia..y aku suka:-
1)check in pakai phone,tunjuk je barcode kat scanner
2)ada bagi paper sebelum masuk
3)full course meal..aku amek nasi beriani ayam..sedap..tp xpedas..dia bg choc van houten y panjang,kek buah,air mineral,air jus,pastu aku mintak kopi..mmg tip top..
4)stewardess sgt frenly..

Now,masih dlm flight..anan da tdo ng headphone kat tepi..hehe..penat agaknya..sbb Mata dia saket..tdo xlena..

Aku?masih duduk termenung,rindukan si kecik..

Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, 25 June 2013

Aksi Syahmi

Syahmi sangat suka hisap kaki..mula2 hisap..sekarang nih dia akan giigit sampai sarung kaki terbuka

Syahmi ni anak manja ayah..suka peluk2 ngan ayah.pantang nampak ayah, sure mintak dukung..Nasib ayah rajin melayan..Layan jelaa sementara tak outstation nih kan..

Kalau da dukung uh, kene laa naek atas bahu..baru lengkap aktiviti bersama ayah..syahmi pon apelagi..mmg suka sangat walaupon awal2 uh macam gayat je kan,,

Syahmi da pandai memandu tau..suka maen stereng..gigit stereng..sebelum gi umah pengasuh, mesti ibu bagi maen stereng dulu..tadi sampai nangis sbb xpuas maen stereng.

Ini gambar time demam..Dia demam 3hari..ingatkan demam biasa,,rupanya viral fever..adik beradik measles gak..kesian sangat kat dia..time nih, utk redakan demam, aku pakaikan tuala basah, ikat ngan getah kat belakang...setengah jam sekali, aku sembur je tuala uh pakai penyembur air nak gosok baju uh..hehe..

Nampak bintik2 merah kat muka dan badan..lepas baek demam 3hari, bintik2 nih mula timbul..merah satu badan..ada bintik putih halus2 satu badan dia..mmg menggaru je..aku pakai bedak sejuk satu bdn..Naseb baek berkesan jugak..

Nih muka excited sbb nak berjalan..dia sorang je yang da siap..ibu ngan ayah xsiap lagi..time nh mmg terlompat2 sbb tak sabar nak keluar rumah..hehe

I called this cheeky smile..rasa sweet sangat dia senyum camni..pipi putih je tanpa eczema..haih..

Wayar telepon mmg fav..asalkan nampak wayar, sure dia amek, masuk mulut..takpelaa..nak improve gripping skills kan..heehee

Time nih dia da start mengengsot dan berguling..abes satu rumah ibu dia pusing..dia pusing2 rasa lantai pakai lidah..mungkin sbb lantai uh sejuk..huhu..

Ini muka bangun pagi, mintak aku angkat..bangun pagi, kalau cukup tidor dia akn senyum..kalau xcukup tidor,dia akn menangis..

naek walker baru atuk&nenek hadiahkan..aku da larang derang beli, derang beli gak..letak akt rawang je sebab dekat bukit raja mmg da ada satu walker..suka sangat minum air dlm bekas nih sebab dia suka tiup keluar..bila tiup uh, abeslaa basah baju2 dia..

Last gambar nih aksi duduk ..Dia da pandai duduk sendiri, boleh ke depan ke belakang, pusing ke tepi..time nih eczema baru nak kering..rambut pulak baru je dibotakkan..ehhe..
 
Tengok gambar2 Syahmi ni buat tak sabar plak nak balik rumah..esok da gi Labuan..Dating ngan ayah kat labuan n KK..heehee..Jadilaa kan..walaupon sure kitorang akan rindukan dia..entah2 esok dok mengadap ipad je tgk gambar syahmi..isk

Apa itu Eczema

Harini macam nak cerita in detail pasal penyakit anak kesayangan kami,Syahmi Fawwaz..
Syahmi lahir putih gebu bersih je kulitnya..Walaupon lahir awal 4minggu, Syahmi sihat dengan organ dalaman yang sempurna..Tak perlu nak masuk incubator.
 
Awal2, Syahmi mendapat prolonged jaundice sehingga umur 2bulan. Dlm tempoh 2bulan, mmg xde kesan eczema tu..Aku sendiri xsedar bila dia kena..y aku ingat bulan 12, eczema dia makin teruk. Beberapa hari lepas jab vaccine, dia demam, aku bawak gi klinik Araa. Dr. Ramesh kata dia kene eczema ni.sebab kulit kering, bersisik dan merah. Dr. suggest tukar semua mandian dia..Mula2 aku pakai sebamed, pastu johnson milk bath, then eucerin..Semua macam sama je..takde perubahan langsung.Time tu, Anan kene outstation ke Labuan.
 
Di situla bermula pencarian mengenai eczema. Aku mencari melalui FB/internet/blog. Menurut Wikipedia, "The term eczema is broadly applied to a range of persistent skin conditions. These include dryness and recurring skin rashes that are characterized by one or more of these symptoms: redness, skin edema (swelling), itching and dryness, crusting, flaking, blistering, cracking, oozing, or bleeding. Areas of temporary skin discoloration may appear and are sometimes due to healed injuries. Scratching open a healing lesion may result in scarring and may enlarge the rash". Semua Syahmi ada kot..huhu..kemudian aku jumpa group eczema dari Kak Farah Rahim. Group itula yang sebenarnya banyak mengajar aku pasal eczema.. Sesiapa yang nak tau info pasal eczema bolehla masuk group Natural Healing for Asthma, Allergy and Eczema.
 
Aku start menggunakan moogoo. Starter pack dia sangat mahalla jugak.Tapi berbaloi. Sesiapa nak beli bolehlaa cari di Farmasi Caring. Ada milky wash untuk sabun badan dan muka, MSM, ISB and Udder cream.Berkesan untuk Syahmi.
 
Aku ingat lagi kisah aku gi Klinik Desa untuk jab Syahmi, Syahmi kene eczema time tuh. Ada nenek cina nih pandang jijik gila kat syahmi..Sampai aku ngan Syahmi kene duduk luar klinik. Tak sanggupp aku nak tunggu kat dalam..semua mata pandang serong..Sakit je hati..
 
Ini gambar syahmi dan eczema yang terbaru:-
lagi teruk dari nih pipinya..tapi xsempat amek gambar..sampai pipi berdarah bila garu..
kalau berdarah uh, surelaa aku nak nangis..isk3..harap2 syahmi bertambah sihat..sekarang nih aku amalkan madu&habbatussauda&lactoGG utk Syahmi..Aku da berusaha,..Yang laennya, aku serah kepada takdir yang dah tertulis utk aku..
 

Monday, 24 June 2013

Trip to KUL-LBU-BKI-KUL

Hati da mula risau..
Esok aku dan Anan akan outstation bersama ke Labuan utk HSE meeting dan ke KK utk progeress meeting.. Maksudnya, Syahmi kena tinggal di KL..=(
Aku cadang nak tinggalkan dia dengan ibu ngan ayah.. Aku xrisau waktu laen..cuma waktu tidor je..
Dapat ke Syahmi tido nyenyak..aku risau dia dok mencari2 aku ngan anan.
belum pergi lagi, hati da rindu..camne nih..isk..
Sabar eh Syahmi..tunggu Syahmi besar sikit, ibu bawak pergi sama2

Wednesday, 12 June 2013

Sedih

Eczema Syahmi tak hilang lagi.. Sebelum ni okay..tapi lepas in contact dgn cosmetic masa kenduri, tros flare up. Sekarang nih kejap ada, kejap takde..
Semalam makin teruk. Sampai bernanah dan berair kulit dia.
Perasaan kat hati ni tatau nak cakap camne..bila tgk dia, mmg rasa nak nangis.
Apalah salah dia sampai macam ni dugaan untuk dia =(
Bila jadi camni membuatkan aku rasa down sangat2.. Apa yang aku da buat kat dia..
Aku salah makan?salah control persekitaran dia?isk.
Jadik sangat emosi dan sensitif bila teringat kat dia..
Dengan isu vaksin yang makin hot sekarang nih.. Ramai dok cakap eczema tuh kecik je. benda kecik. benda biasa. Korang tak hadapi depan mata, mmg senang cakap.. Korang tak hadapi nak halang dari dia menggaru, merengek..Rasa geram dan marah..
Nak ubatkan syahmi, macam2 aku da buat.. product dia guna sekarang, semua organik. Barang harian guna mogoo. Baju semua cotton. Bahan makanan semua home cook.. kadang2 je bg puree heinz dulu. Sekarang ni, dia pon tanak. Berubat kampung, berubat doc.Entahlaa..
Sekarang ni nak try bagi LactoGG atau Olivenol.
Aku doa, biarlah sakit Syahmi berakhir. Biarlah aku yang kene sakit tu. Bukan dia.
Bukan dia yang org pandang jelek. Bukan dia yang menggaru malam.. Bukan dia kulit merah, melecet, berdarah, kering..bukan dia.. =(