Pages

Tuesday, 24 September 2013

Cabaran menjadi seorang "ibu"

Sejak menjadi seorang ibu nih, banyak benda berubah...
BANYAKKKKK sangat..
cabaran.. dugaan.. rintangan.. gigitan.. isk..

Meh nak cerita antara cabaran menjadi seorang ibu.

1. Rutin berubah
Sekarang : Yang paling aku perasan adalah rutin harian aku.. Sekarang, bangun pagi pon lambat.. pagi sempat masak bubur anak, kemaskan bekal dia-bubur, buah 2jenis, puff, air, susu... then gi keje.. balik kerja, terus layan dia, masak dinner, kadang2 dapat makan sekali bersama husband..kadang-kadang tak dapat..tidur awal-dalam pukul10-11..

Dulu : sebelum bersalin, setiap pagi, aku akan bangun awal, masak breakfast untuk suami aku..then kitorang akan makan bersama-sama.. Waktu sebelum bergelar ibu, aku dengan anan adalah spesis keluar malam.. maen basketball ke, lepak ngan kawan ke.. karok ke..huhu..sekarang, semua adalah untuk anak.

2. Memasak
Sekarang :Seteruk dan sefailed mana pon skill memasak, still kene masak makanan anak.. malas macammana pon, kene masak jugak.. tambahan pulak untuk ibu yang mempunyai anak eczema.. very strict diet..Setiap pagi kene letak bubur untuk dia.. kadang-kadang suami yang tolong..huhu..
Makanan baby dengan orang besar nih tak sama.. diorang takleh makan garam, gula, perasa, pewarna.. so, kene masak dengan sayur-sayur je..semua kene fresh.. kalau boleh kene organik..

Dulu : kalau malas masak, beli je..tak pon telefon je delivery..huhu..tapi dulu sebenarnya aku lagi rajin memasak dari skang nih.. kek, biskut, even chicken chop pon buat sendiri..huhu..skang? kemsalam jela.

3. Tidur
Sekarang : waktu tidur aku sama dengan waktu tidur Syahmi..kalau dia tidur awal, aku pon otomatik tidur awal.. kalau dia tidor lambat, aku pon tido lambat.. dia bangun tgh malam, aku pon kene bangun tengah malam.. tapi sekarang, dia prefer ayah dia teman dia bila bangun tidor..huhu...

Dulu : Waktu tidor tak menentu.. selalu je tidur jam 2/3pagi, kul8 da gi keje da..tapi dulu tak pernah rasa lesu cam skang.. aku rasa sebab jarang bersenam...


4. Berjalan
Sekarang : jarang berjalan-jalan.. nak gi keluar KL pon pikir 100 kali..anak diutamakan..ok tak dia jalan jauh?berapa banyak baju nak bawak?pampers?bubur?makanan laen?etc..etc..etc..

Dulu : Sukahati pergi mana-mana tanpa perancangan.. Ambik cuti, then gi PD pon pernah buat.. Saje anan ajak jalan2 time tuh..

5. Bercuti
 Sekarang : tak dapat lagi pergi bercuti bertiga.. Aku teringin pergi Cameron atau pantai dengan Syahmi dan anan.. Pergi jalan-jalan bercuti sekeluarga..Tapi, susah sangat nak dapat.. kerja busy je memanjang.. bila cuti, prefer duduk rumah..

Dulu : Senang je nak gi bercuti..booked tiket, then pergi jela.. teringat pergi Krabi, bali, kk dengan anan..bestnya..

6. Badan
Sekarang : 63kg.. macam tong..berat..

Dulu : 58kg..masih ada shape..kurang berat..haha

7. Mental
Sekarang : anak yang difikirkan dulu.. pukul 12, da ingat anak..heh.dahlaaa makin pelupa..cabaran betol

Dulu : Fikir diri sendiri je.. Enjoying the moments..haha

Itu je yang dapat pikir skang nih..
Tapi, takdelaa nak kata perubahan itu tak bagus..
Aku rasa sekarang nih aku ada matlamat hidup..
Syahmi penyeri hidup..
Setiap hari mesti tak sabar nak balik kerja bila bayang dia akan senyum bila nampak kita..

If i could....

if i could turn back time..

if i could just say NO..

if i could freeze the time..

if i could make people understand..

if i could make people see..

if i could make people feel..

but i couldn't..

it is beyond my control..

i just wish it dissappear..

Monday, 23 September 2013

how i wish....

rabu-jumaat kena outstaion..laki bini kena outstation..
Labuan&KK..
Pastu, ayah masuk wad..
Dia demam dari last week tak baik-baik lagi..

So, menjadi masalah pulak sbb takde orang nak jaga Syahmi..
isk..
Aku nak bawak gi Labuan&KK, takde babysitter plak..
Takkan nak tinggal kat rumah umi dia?
Aku cancel trip, macam tak beretika pulak.
Dahlaa belum confirm..
tiket, hotel semua da beli, da booked..

Bila jadi camni, aku rasa nak je jadik housewife..
jaga Syahmi sendiri..
buat keje sendiri
meniaga nasi lemak ke, kuih muih ke..
haih

MIntak-mintaklaa Allah bukakan pintu rezeki untuk kami sekeluarga...
Aku tak kisah jadi housewife..
Asalkan Adnan mampu nak tanggung kami sekeluarga..
isk..

Anak Manja

Anak korang manja tak?

Camne kriteria untuk dikategorikan sebagai manja?

Sebenarnya, untuk ibu bapa yang bekerja, anak-anak bukannya manja..
Mereka nak kan perhatian dari kita je.

Awal pagi da hantar ke rumah pengasuh.. lewat petang baru ambil balik..
Memanglah bila sampai rumah, anak jadi manja...
Macam Syahmi.

Bila ambil dia waktu petang, sure muka dia excited macam dah lama sangat dia duduk di rumah pengasuh...hehe.. Sure tak nak berlepas.. Kalau boleh, sentiasa nak bersentuh kulit dengan kita..

Bagi aku, aku tak salahkan Syahmi pon.. Aku lebih salahkan diri sendiri..
Sepatutnya, aku yang kene didik dia..
Kene teman dia, ajar dia, suap dia makan..
Tapi, on weekdays, umi dia yang ambil alih..
Kesian Syahmi..
Sorry Syahmi...

Kita sebagai ibu bapa nih, kalau boleh, bila sampai di rumah, luangkan masa untuk anak..
peluk dia, teman dia maen.. mandikan dia.. suapkan dia makan..
Biarlah masa bersama tu diisi dengan aktiviti yang menggembirakan..

Jangan hiraukan facebook, whatsapp, twitter, instagram semua uh..
letak phone jauh-jauh..
layan anak depan mata tuh..

Kita kene ingat, waktu kecik nihlaa ,masa untuk kita didik dia...
masa untuk dekatkan hubungan dia dengan kita..
Nanti bila dia da bersekolah, jumpa kawan-kawan, sure akan lupakan kita..
Jangan time tu kita baru nak menyesal..

Abaikan suara-suara anasir jahat yang dok ejek ,anak kita anak manja sebab asek nak berpeluk je dengan kita.. Itu anak kita.. bukan anak dia..
Kita tak suruh pon dia manjakan anak kita..

TAPI....
Ada hadnya....
Dalam lembut, biarlah tegas..
Jangan diiyakan semua yang dia buat walaupon ternyata salah..

Ajar dia kemas barang mainan..
Ajar dia makan dan minum setempat..
Ajar dia hormat org tua...
Ajar dia ilmu agama..

Sebab semua itu tanggungjawab kita...

Thursday, 19 September 2013

flu part 2

Balik je keje, anan demam...syahmi pon demam..huhu.. cepat2 suh anan mandi,mkn,mkn ubat...
Syahmi tdo dulu,then mandikan dia..skang tdo blk..kepala penuh air asam jawa..pastu berbungkus ng kain lampin basah..xnk bg kepala panas sgt..kne basahkan dengan kaen jelaa..

Naseb ada lg lactogg..bg mkn lactogg+olivenol plus...pastu suh minum air byk2..nasib dia xmelawan..mkn je bila disuruh..mlmni kne bg bf byk Kat dia..supaya x dehydrated..

Semoga 2org kesayangan saya cepat sembuh

Published with Blogger-droid v2.0.10

Breastfeeding 101 : Susu Merudum

Lately, banyak sangat outstation..
Kadang-kadang tak sempat nak ada proper pumping session..
Just sempat buat mermet untuk elakkan sakit je..
Disebabkan itu, hasil pengeluaran susu berkurang..
Dulu, sekali pump, bolehla dapat 10oz.. then 3kali pump sehari..
Sekarang nih, kalau sekali pump dapat 4oz pon da bersyukur da..huhu..

Time outstation, kalau g labuan, aku boleh bekukan susu..
Tapi kalau gi KK, susah sebab duduk kat Le Hotel, takde fridge..
Kebanyakan masa, aku just pump, then buang..
Dalam sebulan, adalah dekat 100oz++ aku buang je.. sedih je..huhu..
Nasib baek stok susu dalam deep freezer banyak lagi..
Tapi, tatau cukup sampai bila..

Mungkin jugak bercampur dengan datangnya Miss P nih..
Nih hari ke-6 dah nih..haih. hope cepatlah habis

Actually entry nih aku nak fokus kepada cara-cara untuk meningkatkan pengeluaran susu...

1. Minum air suam banyak-banyak...

2. Minum kopi suam setiap pagi...

3. No ice.. (tapi, bila lunch, asek lupa jer)

4. Kerapkan pump..

5. Power pumping.. (tak sempat nak buat lagi)

6. Milk booster.. seperti ulam pegaga, betik, air halba, lobak putih and etc..

7. Mental determination.. Time pump uh kene niat berapa ounce susu yang kita nak.. bayangkan susu flow sebanyak uh..huhu.. (nih berkesan..tadi bayangkan dapat 4oz.. alhamdullillah dapat 4.5oz)

Hopefully, membantu info di atas..
Mungkin setiap orang berbeza cara..but, there is no harm in tryiing..

2013 Wishlist

Korang pernah ada wishlist?..
Aku setiap tahun ada wishlist... huhu..
Tahun 2013, aku ada 4wishlist..
Dulu wishlist aku berbentuk gadget...
Sekarang nih, lebih kedewasaan..hahaha..
 
1. Hantar my mum&dad gi Haji LATEST BY 2017
- Nih aku tataulaa bila dapat achieve..insyaAllah.. boleh diusahakan.. Kalau nak gi haji selain tabung haji, mungkin dalam rm20k kot sorang..huhu..itu yang paling murah tahun nih...by the time 2017, aku tataulaa berapa pulak.. kalau xdapat hantar gi haji, hopefully, dapatlah hantar gi umrah.. InsyaAllah...
 
2. Have savings atleast 5k each year..with no debt.
-Halfway done.. harap-harap, cukuplah nanti..huhu..
 
3. Simpan utk Syahmi at least 100/month
-Alamak... yang nih, aku asek terlupa je.. hish.. So, aku hutang ngan Syahmi RM1200 laa nih.. adeih..
Rasanya, Syahmi lagi byk duit daripada aku nih nanti..
 
4. Kembangkan karrer / jadik full time house wife
-Kene pilih antara satu.. sekarang, jalan untuk kembangkan kareer uh aku da achieved.. Full time housewife mungkin dlm masa 10 tahun lagi kot..

5. Ultrabook.
-Rasanya aku kene simpan duit nak beli ultrabook sebijik..hehe..dapat yang dalam rm2k uh pon da okay..hehe

6. Melancong bersama Adnan + Syahmi ke pantai..
- Sebelum tahun nih berakhir, aku nak jugak bawak syahmi  mandi pantai..tataulaa dapat ke tak.. kaalu tak dapat, memang berendam dalam dead sea salt ajelaa..ehhe

Handbag

Bagi perempuan lain, mungkin diorang tergila-gilakan Coach atau Longchamp..
Tapi, bagi aku, aku sangatlah mengidam nak ada handbag Fossil Leather sebijik..
Nak beli kat KL nih, amatlah tak mampu..

Alkisahnya, time hantar Amal ke UTM arituh, kitorang pergilah jalan-jalan ke JPO...
Hehe..masuklah Fossil... dan memang mata sangat rambang time uh..huhu..
Kalau pikir banyak , memang takkan jadi beli punya..
Mengidam nak handbag Fossil nih dah 5tahun kot..
Since start kerja..
So, haritu Encik suami baik hati nak beli handbag tuh sebagai hadiah..

Terima kasih sangat-sangat..huhu..
Akhirnya, berjaya gak memiliki..
Tapi cam tak sampai hati nak pakai..
Sebab rasa sayang..hehe..
So, handbag masih lagi ada dlm plastik..tersimpan rapi dalam almari..
Bila nak pakai pon, aku tataula...
Mungkin satu hari nanti...

Hopefully handbag uh tahan lama..
Sebab aku nih ganas sangat..
paling lama pakai handbag, sure setahun je..
Sebab dalam handbag, macam-macam aku bubuh..
Berat cam ada batu..

Kalau gi outstation, yang penting kene ada powerbank ngan novel..
Nasib baek aku bukan jenis bermekap..
So, bedak, tisu, lipstick mmg takde dalam handbag..
Mainan Syahmi mungkin ada terselit..hehe

Supplement untuk budak eczema

Sekarang nih macam-macam supplement yang ada di pasaran..
Aku lagi percayakan apa yang aku baca.. sumber dari orang yang dipercayai..
Bukan dari orang yang mengaut keuntungan...
Since ada anak eczema, aku lagi alert dalam membeli makanan / supplement..
Syahmi ada eczema.. and aku da stop vaccination since 5months old..
Supplement yang aku rasa penting untuk Syahmi :-

1) LactoGG - Probiotic..

2) Olivenol Plus

3) Habbattus sauda

4) Breast Milk..

5) VCO..

Alhamdullillah, Syahmi sangat jarang demam..
last time yang aku ingat, time dia kene viral fever..
Just eczema jela yang on-off..
Tapi, sejak amalkan lactoGG dan olivenol nih, eczema under control..
Atleast, tak seteruk dulu..huhu..
Alhamdullillah..
Semua pon kuasa Allah..
Kita usaha mana yang terdaya jela..huhu

Flu

Harini adalah hari keempat aku tak sihat..
Sebenarnya, aku start selsema hari Ahad..
Time tuh, kemas-kemas rumah, lap rak buku, gambar2 hiasan, almari..
Lepas kemas, da start selsema sikit..
Pastu, abah datang bawak masak lemak ketam.. Masuk je bau ketam dalam rumah, hidung da gatal2..berair2 sampai terbersin..
Cepat2 makan oren..berkesan lah kejap.. Tapi lepas uh, makin teruk..

Hari isnin, kitorang semua dok rumah sebab hari 1malaysia..
Aku da start demam.. Satu badan sakit..mcm sakit urat..
Terpikir gak, mungkin badan sakit sebab aku berjoging..huhu..

Selasa, gi keje mcm biasa.. kepala sangat pening... emel pon meraban-raban ngan typo error..isk.. nasib tak kene marah..

Rabu, it's getting worst.. Aku mkn panadol, mkn muscle relaxant, and ubat sakit urat..
Then, balik rumah awal, tidor sejam... bangun tidor, teros mandi, basahkan kepala semua, amek ice pack, bubuh kat kepala..baru okay sikit..

Khamis, flu da berjangkit kat anan.. dia da start batuk2 selsema dengan sakit kaki nya..huhu..
Now, kat rumah, aku ngan anan dedua tak sihat.. batuk, bersin, selsema.. Syahmi sorang je aktif..
Nasib baek jugak dia tak senang berjangkit..
Memanglaa.. sebab daya ketahanan badan dia  dah up.. Dia makan 2 jenis buah setiap hari.. (betik dan kiwi). Dia mkn olivenol... dia makan lactoGG..huhu.. Tuh sebab dia cergas..
Ibu dengan ayah dia je yang takde daya ketahanan badan..
Aku amek gak probiotik..tapi xmahal cam syahmi..huhu..sbb dia punya LactoGG ada 20b.. aku mkn yang ada 2b je..haha..
Apa-apa pon, aku harap, flu nih segera berakhir.. xlarat asek lembik je..
Aku yang rasa menyampah dengan diri sendiri..haha.. kene lawan penyakit..xley bagi muka sangat,,

Tuesday, 17 September 2013

Selamat hari lahir sayang...

Selamat hari lahir Syahmi Fawwaz....
 
 
Ayahcik bagi hadiah rumah mainan pada Syahmi.. Ada 2biji rumah nih dengan satu terowong...sangat besar..tatau mana nak bubuh..aku bukak satu je bagi Syahmi merasmikan.. Suka betol dia maen dalam tuh.. Ayahngah bagi Tom yang talking tom uh.. huhu.. Tapi Syahmi asek gigit hidung dia je..So, aku simpan balik dalam kotak..hehe 
 



 

Hobi dia sekarang nih adalah berdiri atas kerusi.. suka sangat nak berdiri kat situ..huhu..Tapi masih takut takut nak lepaskan tangan lagi.. Tapi dia berusaha laa jugak..hehe..masih berani nak bye-bye ibu..

video


14 September tuh, aku buat makan2..jemput family dengan pengasuh Syahmi.. Disebabkan pengasuh Syahmi ramai adik beradik yang semuanya kenal Syahmi, aku jemputlah sekali..huhu.. Tapi lupa nak amek gambar masa tengah ramai2 tuh.. nih time semua org da balik.. tinggal ibu ngan ayah ngan maklong paklong Syahmi je.. Ingat nak jemput Kak Ila..tapi kak ila xde kat rumah pulak.. Sebab Syahmi allergy dengan tepung, aku xde beli kek pon..hehe.. Syahmi makan bubur dengan puff je arituh..nothing special..

Jubah nih abangah beli time dia gi umrah..nasib baek Syahmi muat lagi.. Syahmi ada 3pasang jubah..tatau bila nak pakai..hehe.. mungkin raya haji nanti, bolehlaa pakai kot..hehe

 





 

Tuesday, 10 September 2013

Production Chemistry Workshop

Aku stay di Le hotel, amek bilik Deluxe.. Company bagi duduk promenade..tapi aku rasa susah sebab jauh dari kedai..kat sini, langkah 10 tapak da sampai CP..mmg heaven..

Training buat kat Sutera harbour.. untuk SBO team..
 

Bilik training ni nampak je kecik..tapi, harga..gulp..

Aktiviti sepanjang hari..tapi tak complete semua pon sbb tak cukup masa..huhu

pemandangan luar bilik training.. bestnya mandi laut

home made burger..mmg sedap..lembut je..cuma daging tebal..mulut kecik.susah sket nak makan

malam tuh, pergi pasar philipine sebab nak merasa sayap.. sampai je sana, hujan punya lah lebat..aku tgu setengah jam je,..pastu, redah je hujan dengan macho nye.. nasib dok le hotel..kalau dok promenade?isk3..

Flight delay lagi..haih..naseb..naseb


KL, I'm coming home...i'm coming home..huhu..next week kene g kk balik

Sampai je rumah, budak2 comel nih da tunggu.. geram jee tgk si tembam tuh

I'm a big boy now

Semalam lepas maghrib, aku plan nak memasak..
Anan pulak baru nak mandi dan sembahyang..
So, tinggal la Syahmi sensorang..
Sebelum kitorang mandi dan sembahyang uh, da puas bergomol ngan dia..
Gigit sana, gigit sini..mentang2 gigi da 5batang..huhu..

So, aku pon tinggal lah Syahmi depan TV sementara anan sembahyang..
Time tuh baru aku sedar, yang anak aku da besar..huhuhu..
lagi 4hari, umur dia setahun..
kejap je masa berlalu..


Ayah pon join Syahmi tgk pororo lepas tuh
 
Syahmi landing ngan Koko sambil garu perot

Ibu stalk Syahmi dari dapur..hehe