Pages

Tuesday, 19 November 2013

Syahmi dan cyst



tangan si comel ada ketumbuhan..kesian dia..ingatkan tulang..rupanya cyst yang dipanggil ganglion..
 



 




nampak x ada tiny circle kat dlm xray?memula ingat tulang dislocate,,nasib baik bukan.. Doctor kata tak bahaya..tp kalau membesar or dia saket, boleh operate untuk buang..hmm..sian syahmi..hope takde pape..punca, doc kata sebab dia byk gerakkan wrist dia..entahlaa betul ke x..

Syahmi da besar

Dah setahun 2 bulan da usia Syahmi..banyak sangat gelagatnya..
Yang paling best, dia da paham apa org cakap..

*Kiss*
Balik kerja je, aku akan mintak kiss..
tunjuk  pipi, tunjuk dahi, tunjuk dagu, tunjuk hidung, semua dia kiss..hehehe..

*mamam*
Ibu : Syahmi nak mamam?
Syahmi : mam mam.. sambil angguk..

ataupon, dia nampak dia punya tuppuerware, dia akan tunjuk and cakap "nak, nak"

*pororo*
Aku ada beli cd pororo, aku letak kat kabinet tv..kalau dia nak tgk, dia akan merangkak gi kat kabinet tv, amek sarung cd, tunjuk kat aku ngan anan, "nak..nak.."

*remote control*
Sekarang da pandai da amek remote astro, tunjuk kat tv setiap kali balik umah..
Duduk atas tilam dia, pegang remote..huhu..

*susu*
Sekarang nih, aku senang je nak tau kalau dia nak nyusu..
kalau lapar, dia akan cari aku, terus tepuk2 dada aku..ataupon selak baju aku..

kalau dia tgh maen, n tak menyusu untuk waktu lama, aku akan tanya,"syahmi nak susu?"..terus landing atas paha aku..hehe..

*olivenol vs lactoGG*
Dia da kenal mana satu olivenol, mana satu lactogg..
setiap kali tunjuk botol olivenol, dia akan geleng2, dan jebik2 mulut dia..

Kalau lactoGG, dia akan cakap, "nak, nak"

*Ayah*
Kalau dia dok dalam bilik nyusu, abes je nyusu, dia akan jerit "ayah...ayah.."
Itu tanda dia nak suruh ayah masuk, amek dia dari dalam bilik

*turun katil*
Setakat nih, syahmi baru 2kali jatuh katil..sekali kat umah ibu, time tido ngan aku..sekali lagi, time ngan anan..time ngan anan uh, dia gi panjat bantal..bantal plak kat tepi katil..hehe..
So, untuk elak jatuh, aku ajar dia cara turun katil yang betol..
Dia akan meniarap dulu, turunkan kaki dulu untuk pijak kat tepi katil, pastu baru turun..huhu.. Kalau dia rasa xselamat, dia tgk je dari tepi katil..hehe

*Naik tangga*
Kalau gi rawang, dia paling suka naik turun tangga.. dia pegang handrail, dan panjat tangga satu persatu.. merisaukan betul..sbb dia xpandai jalan lagi..tp suka maen tangga.

Friday, 8 November 2013

Aksi Syahmi di hari cuti

1. Suka maen dalam bonet kereta




2. Kalau merajuk, kena cium lantai
Ini perangai terbaru..Kalau merajuk kita tak bagi apa2, dia tunduk macam ni..tapi dlm gambar ni, bukan sebab merajuk..tapi sebab aku suruh..hehe..pandai plak dia paham aku suruh dia ulang balik buat macam ni..hehe

3. Makan nak suap sendiri.. tak bagi ibu dan ayah suap
Sekarang ni susah betol nak suapkan dia..sebab dia nak suap makanan sendiri.. Kalau finger food je, takpelaa..ini, makan bubur pon nak suap sendiri..haih..Naseb baik jugak dia pandai suap..takdelaa berterabur sangat dia makan.. Dlm gambar ni makan keledek bakar dengan madu..hehe


4. Suka maen dalam playpen bila kat depan
Dulu dia tak suka sangat maen dalam playpen nih..dia lg prefer duduk kat tilam merah dia..tapi baru2 nih, dia suka plak maen dalam ni..mentang2 da pandai merangkak..hehe..dia merangkak sendiri masuk dalam nih..buat sepah pon dalam playpen jela..sbb aku tak bagi pon semua mainan kat dia.. mainan banyak2 semua dalam bakul kat bilik dia.. Nanti tukar2 jelaa mainan.. Paling banyak pon, adalah 5 mainan yang dia maen dalam satu masa..heh.

5. Suka buat mimik muka
 Ini aku gelar muka mintak gigit.. suruh posing, dia buat muka plak..geram betol.. bila tgk je, sure rindu geram..

6. mainan atas katil : satu lori oreo yang penuh dengan kereta kecik kat dalam
Mainan ni aku letak kat kepala katil.. nanti dia amek sendiri..sebab dia suka panjat2 bantal tuh.. letak je kereta kecik2 dalam lori oreo nih..hehe

7. Main dalam playhouse setiap pagi dengan ayah
Hadiah harijadi dari ayahcik ngan cik eda..bukak satu rumah je..kalau bukak complete set, xmuat bilik uh..hehe..dia suka maen dalam ni dengan ayah dia..setiap pagi, bangun tidur, nak pergi bilik dia maen.. kalau depan tv, dia akan amek remote, nak bukak tv..sbb pagi2 ada cerita jack the neverland pirates uh..hehe

7. Berkelah dengan ibu+ayah di PD
Aktiviti waktu cuti..aku balik je dari KK last week, terus kemas2 umah and barang.. sbb jumaat nak g PD..gi semalam je..saje nak rendam syahmi dalam air laut.. duduk dekat my akar resort, rm250/nite.. oklaa bilik dia..besar..katil king..sengaja je amek katil king sbb da terbiasa tidur katil king..Syahmi ni tido lasak.. overall, recommendable la hotel uh..bersih jugak..sbb syahmi tak naek gatal2.. tak sabar nak bawak syahmi bercuti lagi.. Nanti kalau rajin, aku story panjang sikit.. skang nih busy ngan kerja, tak sempat sangat..

Sebelum balik uh, kitorang pergi tanjung tuan.. Gilaalaa..mendaki bukit yang curam sepanjang 700m.. bunyi cam dekat..tapi bila dukung Syahmi bergilir2, ngan curam lagi, di tengah hari panas, mmg mencurah2 peluh..huhu.. penat je mandi laut pagi tadi..hehe.


Itula ringkasan hari cuti Syahmi bersama ibu ngan ayah.. Sekarang nih da start rindu dia..sebab dia banyak sangat cakap.. da pandai da panggil Dong utk Dog.. buat bunyi panggil kucing bila nampak cat... nak mam.. nak susu pon, pandai cari sendiri..hehe.. berjalan je dia xberani lagi..masih meniti2.. tapi takdelaa pressure dia..kaki tak kuat lagi..tapi da pandai pegang pensel conteng2..abes gk lantai dia tenyeh ngan pensel..hehe..


MAKANAN SAMPINGAN DIRUMUS DARI MAKANAN SUNNAH DALAM QASEH GOLD
QASEH GOLD MAKANAN SUNNAH UNTUK SEISI KELUARGA
BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.
InsyaAllah bermanfaat

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Blog : http://wanie-qasehgold.blogspot.com/
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh

Wednesday, 6 November 2013

"Dia dari dulu cun"

Huh..sesungguhnya aku sangat mengeluh...
Aku xpaham mata lelaki nih camne..
Obviously, aku nampak pompuan uh macam jerangkung..
sebab, kurus tinggal tulang, dahi jendol, muka cengkung..n yet, boleh di claim cun..

Bagi aku, kalau nak memuji pon, agak2laa brader..
Bagi aku, kalau nak kata alexis bledel uh cun, bolelaa..
Pelakon melayu, Fazura..sbb mmg cun..
Kalau neelofa, setakat aset yang besar jela..

Tapi, kalau mata kau pandang cun, nak wat camne..haha..
Nasib kaulaa labu..dapat taste camtuh.. or mmg takde taste langsung..tuh jelaa..

Bagi lelaki, yang penting untuk dia, aset semua kena besar, kena montok, sure mata melekat je..
Aku salu je perhati pekerja2 lelaki kat bangunan std chartered nih..kalau pon seksi lalu, mata nak tersembul dok tengok.. biarpon muka pom uh buruk, suara garau,etc..
hehe..

Apa-apa pon, kalau nak pilih isteri, carilah yang baik luar dan dalam...
Biarlah yang boleh bawak sehidup semati..

OK?peace!