Pages

Friday, 30 May 2014

Anak Asthma / bronchitis?

Lama dah nak kongsi info ni..Tapi xsempat2...info mengenai bronchitis dan asthma di kalangan bayi...

Timeline cerita:
January 2014-1st time Syahmi kne bronchitis...warded 4hari...neb every 2hours,then 4hours..ubat batuk,ubat selsema and antibiotics sepanjang 4hari..dapat elak hydrocort.. but,sadly,Dia allergic dgn antibiotics..Walaupon Da bertegang urat ng doc kata Anak eczema y teruk,dan alahan dgn byk benda,dia still xnak dengar..bila Da tgk sendiri eczema naek after antibiotics,baru nak caya...
2 weeks after admitted,kena bronchitis lg..neb for 3days dgn ubat2 dr doc...
End Feb -Genap sebulan after 1st admission,achute bronchitis lagi sekali..warded 4days at different hospital..luckily,doc ckp there is no need for antibiotics Kalau kne bronchitis..so,on neb,ubat batuk dan selsema...
Genap sebulan after 2nd admission,start wheezing..entah camne,terpikir nak bawak g jumpa doc Nadir kat Wangsa Maju..Dari Opis kt pavi,balik klang amek Anak,bawak g wangsa maju..

Finally, aku jumpa solution Walaupon kena marah dengan doctor Nadir...SEBAB?(padan muka aku)
1.baby xkan Kena bronchitis..UNLESS,pernah mkn ubat batuk/selsema/tahan gatal..
2.Bila warded kat hospital,bronchitis terus hilang kenapa?sebab semua kahak2 dan lendir akan mendap..Dan hospital selalunya guna steroids semasa neb..(isk)

MAKA,NAK BUAT CAMNE?
1.Stop bagi ubat Batuk,selsema dan tahan gatal kat bayi
2.Belajar buat fisio ssendiri untuk keluarkan kahak..Walaupon lambat sgt nak sembuh,tapi kahak xkn mendap
3.once anak start batuk/selsema,start steam percussion..

HASIL?
1.Last week of every month,Syahmi akan dapat batuk selsema..Tapi,sebab buat steam percussion dan keluarkan kahak,dapat elak dr wheezing/neb..

Sape y Anak salu kena warded Sbb bronchitis, aku sgt syorkan walaupon sekali,bawak jumpa doctor Nadir dekat wangsa maju,seksyen 1 ni.. Ilmu y dia kongsi,rasanya sangat berguna dan membuka mata...
Tapi,nak jumpa doc ni,kne tgu dlm 3jam laa jugak..Sbb ramai sgt patient..Tapi,sngat berbaloi..Dan di antara klinik y buat fisio utk keluarkan kahak..merata cari kat klang xjumpa..


Ilmu tambahan lepas jumpa Dr.Nadir td.. 
budak y ada family history asthma,disarankan buat steam percussion atleast 2x seminggu walaupon anak xselsema /Batuk..
bila Ada org keliling sakit,buat setiap hari..
once dia Start batuk/wheezing,buat setiap 2jam..

(ingatkan aku buat 3x sehari Da cukup byk da..Huhu..)

P/s 1:Mind you,buat steam percussion to infant below 2years old,sgt mencabar..org tgk kita,Mcm nk dera anak je..Tp mmg berkesan..Walaupon Anak Da menangis meraung..
P/s 2:even org dewasa y selsema Batuk pon Bole buat steam percussion...
Cuma,aku tambah minyak habbatussauda dlm air waktu buat steam percussion, dan bg madu+hbatussauda sekali sehari..
Garlic pill and garlic socks sbg tambahan bila selsema..
Dan Qaseh Junior setiap pagi dan malam..

Sesekali,cubalah beli dan Baca buku Rasullullah is my doctor.. Berubatlah dengan makanan-makanan sunnah..

Sekian...

Disclaimer: Ini hasil perkongsian dari pengalaman aku sendiri dan nasihat dr doc.. bukan nak anti ubat,anti doctor,anti hospital.. boleh consult dengan doc Nadir sendiri..



BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com

Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh

Saturday, 17 May 2014

Risau susu merudum menjelang Ramadhan?

Risau susu merundum menjelang Ramadhan?
Saya ada tips... Jangan Skip makan sahur..
Makan nasi sewaktu sewaktu..
Jangan skip waktu pump..
Jangan fikirkan yang susu berkurang..
Sentiasa positif..

Air suam dan kurma juga jangan dilupa..
Ini kerana kurma dapat membekalkan tenaga..

Di kala sedang melawan sakit contraction nak bersalin pon,
seeloknya kunyah kurma..

Tapi, ramai yang tak tahu,
Kurma dan juga habbatus sauda sering kali digunakan sebagai milk booster
untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.. 
Natural milk booster..

cuma kadang-kadang, kita tak sempat nak makan.. 
Dengan mengambil Qaseh Adinda, InsyaAllah dapat membantu pengeluaran susu.. 
Ini kerana kandungan kurma dan habbatus sauda yang terdapat didalam ramuannya..

Saya sendiri pada mulanya mengambil untuk membantu 
pengeluaran susu di samping sebagai makanan tambahan ketika mengandung.. 
Alhamdullillah, walaupon hampir 4bulan mengandung, 
saya masih dapat menyusukan Syahmi yang 
berumur 1tahun 8bulan.. 
Badan pon tak terasa begitu letih dan lesu.. 

InsyaAllah bermanfaat.


                            



BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh

Thursday, 15 May 2014

New Journey

Alhamdullillah..

Bermulanya 13 hb May 2014, secara rasminya Saya mengakhiri career sebagai seorang Engineer.

Bermula lah kehidupan sebagai surirumah sepenuh masa di samping berniaga produk Qaseh Gold secara Online.

Di harap keluarga, saudara mara dan sahabat handai dapat meyokong usaha murni untuk memartabatkan makanan sunnah.. Jadikan dia sebagai rutin harian hidup kita..
Tidak kira lah memakan secara raw, ataupon mengambil rumusan khas daripada Ana edar.

InsyaAllah, dah duduk rumah ni, dapatlah memberi sepenuh perhatian kepada anak comel saya, Syahmi Fawwaz dan adiknya yang masih berguling guling dalam perut..hehe...


BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh