Pages

Tuesday, 7 January 2014

Eczema?..Anak tak jalan lagi?

Syahmi tak boleh jalan sendiri lagi..
MInggu depan da masuk 1 tahun 4bulan..
Perasaan aku?..
Aku tak risau...
Tapi aku rasa jengkel*annoyed*..
Sebab ramailah yang dok komen..
"Lambatnya dia berjalan"..
"Nih malas nih.."
"anak aku/cucu dia/anak dia, umur 3bulan  7 bulan da berjalan" -saje over.
"Doktor tak cakap apa-apa ke dia tak berjalan lagi?"
"nih da lambat ni..selalunya 8 bulan org da berjalan, berdiri"
dan macam-macam lagi...
Macam-macam komen..
Ini pendapat aku....
Korang tahu 8 bulan, Syahmi buat ape?
Dia tak sempat pon nak merangkak, mengengsot semua tu..apatah lagi berjalan...
Kenapa???
Sebab tangan kaki dia sibuk menggaru!!..
kaki tangan berdarah akibat menggaru..
Please lah..
Stop comparing anak-anak yang bertuah dapat berjalan awal dengan anak aku yang diberi sedikit ujian...
Sila terima kenyataan pembesaran setiap budak tak sama...
Tempoh untuk budak berjalan, adalah sampai 18 bulan..
anak korang dapat jalan awal, ucap je syukur..
Anak korang tak kena eczema, ucap je syukur..
Jangan nak hina or perkotak katikkan anak aku...
Tak payah nak compare Syahmi dengan budak laen..
Aku bukan buta..
Aku boleh tengok bila budak-budak laen berjalan..
Ramai je kawan-kawan aku yang anak-anak derang da boleh jalan..tapi, xdelah sibuk nak compare-compare...
Kalau rasa nak komen sangat, just ckp "nanti-nanti dia berjalan lah tu..itu normal..
Korang pon pernah jadi ibu kan?ada yang jadi nenek da pon..
Xkan lah tatau perasaan seorang ibu bila asek nak compare-compare..
Sampai kadang-kadang aku malas nak gi apa-apa majlis..
Yang tegur pipi merah satu hal...
itu ruam susu tuh.. kena sapu shaklee, amway, arang, gincu...
Please....
Lebih baik korang diam dari berkata-kata...
Tiba- tiba aku ter emo..
uhhh..
Rutin dia sewaktu kecik, memang menggaru..
Pipi berdarah, kepala berdarah, tgn berdarah, lutut berdarah..itu biasa..
Aku terima seadanya..
Aku just boleh berdoa semoga dia cepat sembuh..
Perjalanan yang masih jauh..
Dan, sila hormati keputusan aku bila aku tak bagi anak aku certain makanan..
jangan sesedap mulut nak sumbat anak aku macam-macam..
Sebab yang menanggung, bukan korang...

garu..Garu..garu..

garu sampai tertidur..

garu sambil menangis..

Redakan gatal dengan bedak sejuk

Garu sampai kemerahan

garu sampai luka

Menangis bila tak tahan

Menangis bila terlampau pedih..

*berat mata memandang, berat lagi bahu memikul..harap paham..*
Sape yang cakap eczema adalah masalah kecik berbanding campak, sila campakkan diri korang masuk sungai gombak...
Korang tak rasa, memang korang bole cakap...
Dan aku da stopkan vaksinasi anak aku..last vax 5bulan..
Aku bukan anti vax, anti doctor or pape yang korang nak label..
tapi, setiap kali lepas vax, eczema makin naek..
So, sebagai org yang waras, patut ke aku teruskan?

So, kalau nak kecam aku sebagai ibu yang tak bertanggungjawab sebab tak cucuk MMR and so on, boleh pergi ke lombong..
jangan riak sangat dengan vaksin..
Kaji dulu apa yang ada dlm uh..
Aku da kaji...
Dan aku da buat keputusan..sila hormati..
Kalau tanak hormati..sila pergi hormati.



Steroid-free eczema kid

TINGKATKAN IMMUNE SYSTEM ANAK BERSAMA QASEH JUNIOR
QASEH GOLD MAKANAN SUNNAH UNTUK SEISI KELUARGA
BERMINAT???
Boleh hubungi saya untuk belian produk dan peluang perniagaan, sama ada dropship, sekadar mencuba atau serius berniaga. Saya akan membimbing anda. Pelbagai kelas juga disediakan oleh HQ.
InsyaAllah bermanfaat

Whatsapp/sms/call/ : 012-9221876
Email : wanieed85@gmail.com
Blog : http://wanie-qasehgold.blogspot.com/
Facebook page :https://www.facebook.com/pages/WanieQaseh